Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Miljöpartiet det nya kolchospartiet i svensk politik?

Artikel 1 av 5
Almedalsveckan 2016
Visa alla artiklar

Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större är devisen för Uppsala Universitet. Sällan har svensk politik sett så många som tänker fritt än tänker rätt som nu.

Senast i raden sällar sig Stina Bergström (MP) till skaran fritänkare. Bergström är riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson, alltså om man så vill miljöministerns partikopia. Där ministern representerar regeringen har Miljöpartiet den underliga ordningen att trots att partiet har en minister med den portföljen så finns även en talesperson. Så när Bergström talar så är det med regeringspartiet Miljöpartiets hatt, men inte regeringens. Snurrigt.

Det blir värre.

Regeringens skogsutredare satt på ett seminarium hos Region Västerbotten och tänkte fritt om det där med privat ägande av skog, och om det var så bra egentligen.

Läs mer: Fritt fall i förtroendet efter att ha filosoferat fritt

Detta fritänkande välkomnade Stina Bergström på twitter.

En av många som reagerat på tweeten är europaparlamentarikern Fredrick Federley (C)

- Jag blir väldigt orolig när personer som Stina Bergström är ute och säger att det här ett modigt uttalande. Därför behöver det klargöras var står Miljöpartiet idag när det gäller privata och ansvarsfulla ägandet av skogen som vi faktiskt har?

Här kommer några fler förslag för fritänkare inom Miljöpartiet i saker som är viktiga för oss alla.

Maten är viktig, det är kul och modigt att ifrågasätta det privata ägandet av livsmedelsföretag och jordbruk. Då maten är så viktig för alla.

Fisken är viktigt, det är kul och modigt att ifrågasätta det privata ägandet av fiskefångsten. Då fisken är så viktig för alla.

Mediciner är viktiga, det är kul och modigt att ifrågasätta det privata ägandet av läkemedelsbolagen. Då mediciner är så viktig för alla.

Hur det går när fritänkande får styra verkligheten kan beskådas i Venezuela, varför åker inte Miljöpartiets riksdagsgrupp, och ta gärna med Vänsterpartiets på samma gång, dit för att se hur det går när man tänker fritt men inte rätt?

Läs mer: Återigen slutar socialismen i kaos, brödköer och tomma affärer.

UPPDATERAT:

Stina Bergströms tweet då? Jo, för hemmatidningen NWT pudlar värmlänningen sin tweet. Kallar den olycklig och att hon egentligen inte gillar Twitter med sina blott 140 tecken åt gången. Och att hon egentligen skulle vilja avskaffa det privata skogsägandet dementeras i intervjun:

– Nej, absolut inte! Jag är ju själv skogsägare. Det var olyckligt formulerat av mig, jag skrev det sent på dagen efter att ha varit på ett seminarium där det helt plötsligt hände något spännande - och oväntat - vilket ibland sker i Almedalen och då vaknade jag till och skrev den där tweeten.

Men grundproblemet kvarstår för utredaren såväl som för Bergströms miljöparti, det dunkelt tänkta blir också det dunkelt sagda. Att äganderätten inte är en självklar rättighet som sitter i ryggmärgen hos Bergström är det som skaver i historien, trots att hon är skogsägare själv