Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är min vän ett svart hål?

Man kan bli trött på Christer Siwertssons (M) alla grälsjuka utfall. Man kan också bli ledsen.

Jag har en mycket god vän. Hon heter Mi Bringsaas, min kvinnoklubb Vaplans ordförande. Hon har arbetat som egen företagare under större delen av sitt liv. Hon har kombinerat det med politiska uppdrag i Krokoms kommun. Hon har betalat sin skatt.

För några år sedan fick hon en mycket svår sjukdom. Cancer. Det, som många av oss är så ängsliga för att få. Det som vi ofta förknippar med lidande och död.

Mi fick diagnosen rätt snabbt och genast påbörjades behandling. Transport till Umeå. Stor, mycket stor, elva timmar lång operation. Fyra kirurger med olika specialiteter opererade.

Fantastisk vård. Underbar personal, allt enligt Mis egen utsago. Tre veckor på regionsjukhuset i Umeå. Mis ena dotter med spädbarn kunde, genom att få vara med på sjukhuset, delta i den första återhämtningen.

Med ambussen kom Mi hem. Fortfarande svårt sjuk. Fick hemtjänst. Låg mest på soffan. Började återvända till livet. Kunde gå till postlådan med sparken. Gick lite längre och lite längre. Efter någon månad runt kvarteret. Fyllde jämnt i februari. Ingen fest – då …

Besöken på sjukhuset var många. Vi, Mis vänner, var mer ängsliga än Mi själv. Hon hade bestämt sig. Hon skulle överleva! I juli det året var vi på födelsedagsfest. I Mis vackra trädgård. Det kändes extra berörande att då sjunga ”Ja må hon leva!”

Denna valkampanjvecka är Mi ute på gator och torg. Det kombinerar hon med svampkurs på kvällar och helger. Mi arbetar och betalar skatt. Mi fick den allra bästa vården och överlevde. Mi är frisk!

Mi Bringsaas är en av många som fått cancer och som överlevt. Vem som drabbas nästa år kan ingen – inte ens Christer Siwertsson – veta. Detsamma gäller för tidigt födda barn (så kallade miljonbarn) eller organtransplantationer.

Det man inte vet, kan man inte budgetera. Men man kan inte heller säga till en patient att ”pengarna är slut”.

Underskott är inget svart hål – det är vård och mediciner (en spruta för att stilla illamående i samband med cytostatikabehandling kan kosta 17 000). Underskott är sjuka människor som oftast blir friska!

Sjukvårdens uppgift är att bota, lindra och trösta.

Sjukvården behöver mer pengar. Med en socialdemokratisk regering får vårt landsting 34 nya miljoner redan nästa år. Det behövs. Det kostar att bota, lindra och trösta!

Margareta Winberg (S)

(som fått Mis tillåtelse att använda hennes sjukdomshistoria)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel