Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Persson ingen riktig demokrat?

I ÖP 30 maj ägnar Marcus Persson en tredjedels ledarsida åt att, i ett raljerande tonläge, kritisera den demokratiska process som till slut ledde till att expansionsplanerna i Lillänge skrinlades.

Då frågan har betydelse för hur vi tänker oss en demokratisk process på kommunnivå vill jag replikera:

Vilken framtidsvision vi har för Östersund, som stad och som kommun, bör inte reduceras till en blockpolitisk, eller valstrategisk, fråga. Det handlar om vilken bedömning enskilda medborgare, partimedlemmar och förtroendevalda, gör av de alternativ för handel och boende i Östersund, som varit uppe till diskussion.

Att det inom demokratiska folkrörelser pågår processer där tidigare ställningstaganden omprövas är inte ett tecken på klantighet. Det är ett tecken på en vital och levande demokratisk process. Alternativet till detta är knappast vad Östersundspostens ledarsida brukar förorda. Eller?

Gunnar Nilsson

Centerpartiet

Politisk redaktör svarar:

Gunnar Nilsson har helt rätt i att politiska partier äger rätten att omvärdera politiska beslut och ställningstaganden. En del av det haveri som Centerpartiets hantering av Lillänge utgör är att man vid en eventuell politisk omvärdering inte förmått sig att berätta om denna för allmänheten.

Det går inte att bortse ifrån att Centerpartiets hantering av Lillänge varit en enda röra.

1 juni publicerades vi en rättelse i tidningen. Det var inte Centerpartiet som fällde den avgörande rösten för att Lillänge röstades ned, det var Miljöpartiet. 28 maj röstade Magnus Andersson (C) ja, Per Ericsson (C) röstade nej. Precis som när frågan varit uppe för beslut tidigare.

Situationen var alltså än mer otydlig än den bild jag målade upp i min raljerande men förhoppningsvis illustrativa ledare den 30 maj. På sittande möte röstar en Centerpartist nej, den andre röstar ja.

Bredvid Centerpartiet finns en medlemskår som genom ett medlemsmöte önskar nej. Bredvid Centerpartiet finns också en majoritet som önskar att partiet röstar ja.

De två centerpartisterna har givetvis sin demokratiska rätt att rösta olika i sakfrågan. Men konsekvensen blir en skadad relation till majoriteten man samarbetar med och en skadad relation till medlemskåren – vars uppdrag man verkar på.

Tydlighet är också en demokratifråga.