Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är rysk gas värt mer än ukrainska människoliv?

Det som först var en ukrainsk konflikt håller på att utvecklas till ett krig mellan två stater där händelseutvecklingen blir allt svårare att kontrollera. Det kan inte nog understrykas hur viktig insatsen från frivilliga är, men i takt med att fler trupper mobiliseras växer också behovet. Frivilliga tar värvning, ekonomin krisar och det politiska samförståndet vacklar.

Det är inte heller överraskande att rebellerna blir allt tyngre beväpnade eller att spåren efter Ryssland blir allt tydligare. Ryssland flyttar trupper och vapen i riktning mot ukrainska gränsen. Åtskilliga rapporter vittnar om att ukrainska militärförband beskjuts från ryskt territorium. Ukrainska trupper har dock strikta order om att inte bemöta elden i syfte att förhindra ännu kraftigare aggressioner.

Världens ledare har dock inte brytt sig nämnvärt om detta. Inte heller Budapestavtalet från 1994 verkar vara särskilt viktigt längre. I denna överenskommelse mellan Ukraina, Ryssland, USA och Storbritannien lämnade Ukraina ifrån sig en av världens största kärnvapenarsenaler i utbyte mot att landets suveränitet och gränser skulle respekteras.

Att sätta press på Ryssland vore alldeles för besvärligt och i ärlighetens namn var det heller inte någon som verkligen brydde sig om vad som försiggår i Europas utkanter. I linje med detta nöjde sig EU med att fortsätta uttala sin djupa oro, precis som man gjorde under Majdanprotesterna.

Media och bloggare i Ukraina drar ofta paralleller mellan dagens situation och Nazitysklands annektering av det tyskspråkiga Sudetområdet 1938, tillhörande det dåvarande Tjeckoslovakien. Hitler underblåste en konflikt, använde den som förevändning för att skydda etniska tyskar och ockuperade sedan området så fort han fick klartecken från övriga Europa. Tjeckoslovakien splittrades och Hitler invaderade den tjeckiska delen. Så här i efterhand vet vi att det inte tjänade någonting till att Europa försökte vara Hitler till lags.

Det är med detta i åtanke som ukrainare har börjat kalla den ryske ledaren för Putler.

Men det vi lär av historien faller snabbt i glömska. Det är ett hån att EU:s beslutsfattare, som annars är så anspråksfulla i sina värderingar, uppmanar Ukraina att bemöta aggressioner med eldupphör och förhandling med separatisterna.

Ingen verkar ta notis om att rebellerna trotsar vapenstillestånd och fortsätter att döda vårt folk.

Angela Merkel uttalade sig i den riktningen när hon samtalade med Putin under fotbolls-VM i Brasilien. Det var ett cyniskt uttalande, särskilt i ljuset av rådande omständigheter med ett misslyckat vapenstillestånd och ytterligare våldseskalering, med allt fler trupper och vapen som anhopas vid ryska gränsen. Att i det läget föreslå förhandlingar är bara löjeväckande.

Sådana ord framkallar både ilska och förtvivlan när de kommer från Europas mäktigaste ledare. Människor svarade genom att gå samman och skriva tiotusentals kommentarer på Merkels Facebooksida. Danke, Frau Ribbentrop, skrev de och syftade på den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop, som låg bakom Tysklands och Rysslands icke-angreppspakt 1939, den så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten. Vid sidan av paktens tjusiga formuleringar fanns ett hemligt tilläggsprotokoll där Sovjetunionen och Nazityskland delade upp Europa i intresseområden i händelse av territoriell och politisk ombildning. Beröringspunkterna med andra världskriget är i dag tyvärr alldeles för många.

Strax därefter inträffade tragedin med MH-17-planet.

En stor förlust för de omkomnas familj och vänner, men det är inte sannolikt att kraschen stannar på löpsedlarna särskilt länge till. Allmänheten glömmer fort och om några veckor kommer de flesta inte längre ha en aning om vad som pågår i östra Ukraina. Oavsett vad haveriutredningen kommer fram till kommer stormen lägga sig och på sin höjd framkalla ännu ett skarpt uttalande från Europas ledare.

Det är möjligt att jag är allt för pessimistisk. Men jag är osäker på hur högt olja och gas värderas i Europa. Jag vill gärna tro att människoliv fortfarande står högst i kurs. Vad tror ni?