Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är söndag den nya måndagen?

Bibeln säger att Gud vilade från sitt arbete med skapelsen den sista, sjunde, dagen i skapelseveckan. Den sjunde dagen ska vara en vilodag. Jag följer inte Bibelns ord särskilt hårt i mitt liv men det här är något som jag gärna hade snappat upp. Jag vet inte hur ni känner, men söndag eftermiddag känns inte särskilt vilsam hos oss.

Det är snarare då tempot börjar skruvas upp. Pulsen stiger och vilan från helgen är som bortblåst. Väskorna från helgens fjällvistelse har inte ens hunnit packats upp förrän det är dags att packa om och nytt igen. Dottern ska på träning och det ska packas gympaväska till måndagen. Veckans mat ska planeras och inhandlas. Logistiken ska sättas och tvätten ska tvättas och kanske borde vi städa inför veckan? Och var är vinteroverallen nu igen? Det blev ju vinter igen.

Det känns också som om fler och fler förbereder sina jobb på söndag kväll. Jag är en av dem. Man smygkikar på mejlen och bums är hjärnan igång igen. Söndag är absolut den nya måndagen. Varför är det så här? Är det våra arbeten som ställer dessa krav eller är det bara vi människor som blivit så prestationsinriktade. Vi tror att vi mår bäst av fullbokade kalendrar och så lite vila som möjligt. Och det är ingen som reagerar när vi säger att vi måste jobba, även om det är söndag.

Tänk er en söndag tom på aktiviteter. Vakna upp på morgonen, äta frukost länge och låta ungarna bestämma tempot. Ta den mat som finns i kylen till lunch, beställa en pizza till middag och låta dagen gå. Låta tvätthögen växa och kylen eka tom. Kolla en film på kvällen och känna lugnet. Skulle du kunna göra så? Nja, att helga vilodagen helt och hållet fungerar nog inte nu för tiden. När klockan ringer på måndag morgon blir det tufft. Var är alla rena kläder och gympaväskan? Oj, vi har ingen frukost hemma!

Nej, logistiken måste skötas, särskilt med små- eller skolbarn i huset. Det är bara så. Lite planering och jobbinsatser krävs på söndagen för att veckan ska flyta på – men att titta på jobbmejlen på söndag kväll kan du slopa. Då sover du garanterat bättre och får en mer effektiv måndag.

För det är väl det som allt handlar om? Effektivitet.

--------------------------

100 procent funderingar

30% Födelsedag. Fyllde år i veckan. Glad att få fira ännu ett år här på jorden men börjar tycka att det går lite väl snabbt.

30% Vintern. Äntligen gjorde den comeback. På med dunjackan igen och skidsäsongen förlängs. Härligt!

30% Batman. 3-åringen har upptäckt Batman via Lego och vi läser samma faktabok om Batman varje dag. Nu kan jag allt om Batman, Robin, Jokern, Two-Face, Bane och de andra. Har till och med inspirerats att börja titta på Batmanfilmerna.

10% Rullskidor. Jag som inte gillar att springa funderar på att köpa och börja åka lite rullskidor när det blir barmark. Med risk för att jag kommer slå ihjäl mig i nedförsbackarna.

Krönikan kommer från 100% Östersund