Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är tjejer bara coola om de dansar som grabbar?

När ÖP för ett par veckor sedan skrev om Wendelas vårshow gick debattvågorna ovanligt höga på OP.se och i ÖP. ÖP:s recensent Maria Karlsson, som även är genusvetare, tyckte att delar av dansshowen liknade strippdans och den präglades av sexism. Nära 100 inlägg publicerades – både från läsare som tackade för att showen granskades ur genussynpunkt och från läsare som hävdade att recensenten missuppfattat allt i hop.
I helgen recenserade Maria Karlsson Dawes vårshow. En recension som fick rubriken ”Dawes lyckas – utan att spela på könsnormer”. Maria Karlsson skrev ”Här passar säckiga streetkläder lika bra på tjejer som på killar, och tjejerna får visa att de är minst lika coola som vilken snubbe som helst. Och så peppar man tjejer med självförtroende.”
Så här kommenterar läsarna denna recension.

Annons

min glädje över att det finns människor som Maria Karlsson.Som verkligen bryr sig om vad som händer och sker då det kommertill genuspedagogik och vår syn på våra könsroller. Barn ska vara barn och ingenting annat och vad viktigt det är att vi som föräldrar och vuxna sätter bergfasta normer för vad som är acceptabelt och inte då det kommer till val av kläder och syn på sexualitet.

Med två flickor i åldern 6 och 9 år med ett brinnande intresse för dans och musikkläder och mode, så känner jag ett enormt ansvar för att visa dem rätt i livet.Det är svårt många gånger då dagens samhälle och andra vuxna människor runt om oss inte alls tar samma ansvar. Men ett som är säkert, flyttar vi hem till Jämtland så blir det ett lätt val att välja dansskola.

av barn (flickor) är tillräckligt överväldigande utan att dansskolorna behöver späda på den. Stringtrosor, bodys och nakna magar på småflickor! Består både reklam och modebranschen av pedofiler? Skärpning för tusan, och låt barnen vara barn, tids nog måste de ta ställning till vuxenlivets snedvridna könsvärderingar och krav.

är ”lite mer som killarna”, är de ”coola” endast då?Är man bara ”cool” och kan äga scenen om man har säckiga streetkläder?

att det är coolt och visar på glädje med street box/kick attityd...?! Ska vi uppmuntra våra tjejer att klä sig pojkigt och skaffa grabbig attityd för att de ska duga? Ska vi uppmuntra de små att skämmas över sina nakna magar? Jag förstår ingenting nu?!