Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är vårt gyllene torg värt pengarna?

Ombyggnaden av Stortorget blir 2 miljoner kronor dyrare än beräknat kunde ÖP berätta i går. Det är den gyllene beläggningen med gul sten som drar i väg.
Många läsare på OP:se kommenterade. Här är ett urval:

eller fyra dagis till, sen kan ni köpa vilken färgad sten ni vill ... det måste ju vara viktig att vi får en sån sten på torget … barnen på dagis får skylla sig själva som är så dumma att de föds under denna kommunstyresperioden.

blir har vi väl ingen aning om.

Det enda vi vet är att Torget blir ett monument över de styrande i Östersunds kommun och deras ovilja att lyssna på folket och att använda skattepengar till att gräva en grop.

med alla ovanstående. Hur kan man ens komma på tanken att genomföra detta projekt?

Vem gynnas? Kunde man inte i stället gjort som typ Uppsala stad eller Örebro stad att man fick slå upp marknadsstånd bäst man ville (näst intill).

Det skulle gynna folket att kunna gå och handla grönsaker eller kika på hemslöjdade knivar, kanske köpa lite ost eller serietidningar en lördagseftermiddag.

Ett sånt projekt hade inte kostat en spänn, så kunde sjukvård och dagis med mera fått någon extra mille istället. Glad att jag flyttade från Östersund.

En halv procent i felmarginal för bygget, är det något att oroas över?

Och 20 kronor per invånare?

Kommer alla invånarna inom Östersunds kommun att dra nytta av torget, det är väl den största angelägna frågan.

av inhemsk tillverkning i form av lättlagd betongsten som liknar exklusiv skiffer fås för en fjärdedel av priset för Offerdalsskiffer.

455 kronor per kvadratmetern för gul kalksten (yellow limestone) är ett ganska rejält pris.

Den är inte svår att handla för 55 kronor kvadratmetern internationellt. Och man behöver inte gå till Kina.

Man kan undra, hur upphandlingen gått till.

Det kan konstateras, att ÖP (och LT) har mycket ogjort, när det gäller granskningen av hur våra skattepengar hanteras inom Östersunds kommun. Det gäller inte bara dolomit och pannkakor.

sagt konstigt att vissa kostnader såsom stenbeläggning för utsmyckningens skull får kosta vad som helst medan det i samma andemening ska dras in på barnomsorg och äldrevård i kommunen.

Är det månne så att kärnverksamheten i kommunens åtagande är att man skall underhålla privata byggsektorn med jobb medan kommunens invånare som är i behov av äldrevård/barnomsorg/snöröjning etc. anses vara en bisyssla där man kan skära i kostnaderna hur som helst?

Jag tror torget blir jättefint. Dessutom, det vore galet av kommunen att inte satsa på att skapa en attraktiv stad. En trevlig och estetiskt tilltalande stadsmiljö är bra för de befintliga invånarna samt att det i högre grad lockar nya inflyttare, vilket i sin tur genererar skatteintäkter, vilket resulterar i att det finns mer pengar att lägga på dagis och annat.

att torget med sina gyllene stenar är helt tillgängligt för handikappade, till skillnad från badhuset.

blir kanon, ett lyft för Östersunds centrum. Nu kan torget bli den mötes- och handelsplats, som det ska vara till för.

Beslutet är taget, så sluta gnäll och försök vara positiv för en gångs skull.

hålet i kommunens budget: Gå till stortorget. Det finns där.

Om man la pengar på budgetdisciplin istället för på hål i marken, skulle kommunens budget vara bra mycket närmare balans.

konstigt att urbefolkningen i detta län kallas sur-jämtar? Inte fan får ni väl mera i plånboken från a-kassan eller flera dagis, även om man hade skrotat detta projekt.

Skall bli riktigt roligt att få denna färgklick i en annars så grå och trist stad.

I övrigt kan jag väl hålla med om att det verkar svårt att få klubbade budget att hålla, det verkar som om det alltid dyker upp konstigheter under vägs. Vore det inte rimligt att försöka förutse det, när det alltid händer? Bara undrar...

på detta i dessa tider är fel och jag hoppas att någon får stå till svars!

Sedan hoppas jag att någon tänkt på vad trappor och övrigt lutande torg innebär i en stad där halka och snö råder stora delar av året.

Någon måste skotta trapporna och sanda. Detta blir givetvis förhand och detsamma gäller när sanden ska bort. Kostnader som är onödiga!

Folk kommer givetvis även att skadas i dessa trappor och sluttningar men det spelar ingen roll skulle jag tro. Bara vi får ett gyllene torg!

När vi ändå håller på så färga Storsjöns vatten och måla alla vägar för skattepengar så får vi en stad folk kommer att prata om!

kommunens upphandlare inte sparken?

Skulle någon i näringslivet göra samma blundrar som komunen så skulle dom omedlbart på sluta.

Hur kan Östersunds komun ha så dåliga upphandlare att priset på allt man gör fördyras med flera milijoner .

Först var det badhuset som vart dubbelt så dyrt trots anbud. nu är det samma sak med torget. Kan man inte göra underlag eller ändrar man så många gånger att man frångår handlingarna med annat än man kommit överens om från början.

Med ett bra underlag och ett pris enligt anbud så skulle man inte behöva kosat på en enda krona utöver vad man har beställt det tycker jag komunens upphandlare bör kunna annars så bör dom bytas ut.

Det är trots allt våra pengar man leker med och de behövs i skolan och äldrevården.

, sluta klaga. Det är ju helt olika kassor pengarna tas ifrån! Vi måste ju kunna visa både invånare och besökare staden med värdighet. Jag tycker det är kanon med snygga plattor på torget. Behövs verkligen i Östersund som har en ganska tråkig innerstad annars. Ingenting har ju gjorts på åratal och så klagar ni!

känns det lite sorgligt med ett gyllene torg i en stad som inte vill ta hand om våra barn och ungdomar som det gått snett för. Vilka ska nyttja torget framgent om inte våra ungdomar. Och med den generation som nu växer upp i en stad full med droger och kriminalitet så lär inte torget fylla någon funktion, för vem vill bo i en stad fylld med droger och kriminalitet. Men som sagt dra in på barnomsorg, skola och socialnämnd och lägg mera pengar på fasaden över en stad som pratar om mobilisering mot droger men där den mobiliseringen inte får kosta något.

tänka som alla dessa mellanmjölksbakåtsträvare så hade vi inte haft Sveriges vackraste rådhus, vi hade inte haft en skidarena av världsklass, vi hade inte haft fotbollsstadion, vi hade inte haft slalombacken, vi hade inte haft Storsjöbadet, vi hade inte haft Storsjöyran. Vi hade inte ens haft badhusparken.

Vi hade bara varit Sveriges mest anonyma och tråkiga ort, en enkel samling hus mitt i ödemarken, och det får man inga stora skatteintäkter till vård, skola och omsorg på. Men ni hade ju i alla fall kunnat sitta i era enkla hus och glädja er åt att vi aldrig trodde att vi var något!

Tack och lov finns det fortfarande folk som förstår värdet i att satsa, trots allt gnäll på minsta lilla utöver det ordinära. I grunden är det absolut inget fel att lägga ner 38 miljoner i en ”grop”, som ni vill kalla det nya torget. Frågan är bara hur det hela ser ut när det är klart …