Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetar för möjliga aktiviteter

Fysik aktivitet mår alla bra av. Men hur gör man den tillgänglig för alla? Det söker en konferens i Åre svaret på just nu.

Annons

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar - Rbu - arbetar för att ge alla möjlighet till aktiv fritid. Därför genomför de under våren "prova-på-idrottsaktiviterer¨" på olika platser i landet. Åre är en av de orter som besöks.

– Vår undersökning visar att över 50 procent av våra medlemmar inte har någon som helst fritidssysselsättning, en alldels för hög siffra. Orsaken till den höga siffran är att det inte finns något på deras orter som svarar mot deras krav och de förutsättningar som de har, säger Åsa Hedberg-Rundgren på Rbu.

Ofta finns ramper att komma in och tillräckligt stora dörrar för en rullstol, men väl därinne handlar det mest om att de funktionsnedsatta får nöja sig med att titta på.

– Där behövs en förändring så att idrotts- och fritidsanläggningar kan få låna de hjälpmedel som gör att även rörelsehindrade kan ta del av en aktiv fritid, fortsätter hon.

Syftet med mötet i Åre är att sammankalla näringsliv, kommuner, föreningsliv och politiker för att de tillsammans kunna finna lösningar som bidrar till att öka delaktigheten för barn och unga med funktionshinder. Men det är ett arbete i motlut som inte går av sig självt.

– Tyvärr lyser dock samtliga politiker med sin frånvaro från dags möte, säger Åsa Hedberg-Rundgren