Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetare från hela världen

Sverige och Jämtland är en del utav en global värld. Aldrig i modern tid har det varit så enkelt att röra sig mellan nationsgränser.

Från hela världen söker sig människor till Jämtland. Just nu befinner sig 113 personer i länet för att arbeta och bidra till vårt välstånd. Den största gruppen är restaurangpersonal från Turkiet. Men det handlar också om israeliska sjukvårdsspecialister, thailändska ingenjörer och ukrainska skogsarbetare för att nämna några exempel.

Utvecklingen har möjliggjorts genom den migrationspolitiska överenskommelse som tecknades mellan regeringen och Miljöpartiet 2011. Överenskommelsen innebar bland annat att det fackliga vetot som avgjorde om människor fick komma till Sverige för att arbeta togs bort.

Sedan dess kommer tusentals personer till Sverige varje år. För dessa personer innebär det en bättre framtid på den svenska arbetsmarknaden. De flesta är dataspecialister och kommer från Indien eller Kina.

För att få tillstånd att arbeta i Sverige som icke EU-medborgare krävs det att arbetsgivaren erbjuder en lön som följer de svenska kollektivavtalens nivåer.

Det vanligaste skälet till att en arbetsgivare söker personal från andra länder är att man inte hittar rätt kompetens i Sverige. Inom restaurangbranschen kan det exempelvis handla om kunskap i en särskild regions matkultur. Inom den offentliga sektorn är det vanligt med specialister av olika slag.

För dessa personer innebär det en möjlighet att under en tidsperiod tjäna bra och ta med sig pengar till hemlandet. Förhoppningsvis väljer de också att bosätta sig permanent i Jämtland.

Alla är vinnare på ökad arbetskraftsinvandring. För personer som kommer hit handlar det om att lyfta det egna välståndet. Men välståndet lyfts också för oss, genom värdefull kompetens som både näringsliv och offentlig sektor kan ta del av.