Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetaren eller finanshajen?

Har gått in på ÖP:s webbsida och tittat på Jämtlands finanskungs ägande bolag. Och där finns bland annat Högfors Bruk AB med och det namnet, försätter mig tillbaka till 30-talet. På den tiden var det ett träsliperi, en fabrik som tillverkade pappersmassa. Fabriken låg vid Hårkan och fick också sin energi från floden.

Den dåvarande ägaren till fabriken som sköttes av brodern, sköt sig själv i Paris 1932, ett mycket känt drama på den tiden.

1932 stängdes fabriken och alla arbetarna blev arbetslösa och helt utan möjlighet att försörja sig och sina familjer. Utan pengar och mat för dagen fick många svälta.

De människor som då på arbetade fabriken, torde vara borta nu, men barnen till dem finns kvar och minns den tiden och jag själv hör till ett av dem.

De minnena är etsade djupt i själen.

Nu är det nya tider och nya finanshajar. Men nu finns inga anställda längre i Högfors Bruk AB, emedan fabriken för länge sedan är riven.

Endast ett slott finns som härbärgerar den nya ägaren. Det är märkligt att Högfors dyker upp igen i finansernas dans och väcker minnen om en svunnen tid.

Nu ondgör sig den nye finansmannen över att grabbarna är så inhumana och giriga, att de kommer och kräver tillbaka de lånade pengarna.

Men är det inte så, att om man danser bland vargar, så förväntas man också att yla med dem också.

Men det går säkert bättre att sitta i ett slott i Högfors 2009 och vara pank, än att sitta i en arbetarebarack vid fabriken 1932 med små barn i familjen och svälta utan jobb och pengar.

Och vem skall man ta parti för, arbetaren 1932 eller finanshajen 2009?