Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbete är mer än försörjning

Annons

Svar på "Bättre stöd till ensamstående föräldrar", Åsikter 5 april.

Den viktigaste grunden för att ge fler ensamstående föräldrar bättre ekonomiska förutsättningar är en politik som ger möjligheten till arbete och egen försörjning.

De tre vänsterpartister som skrivit artikeln saknar trovärdighet, eftersom de vill minska arbetstiden till 30 timmar i veckan och ta bort rut-avdraget, där många ensamstående arbetar, främst kvinnor.

De vill ta bort de privata alternativen inom vård, skola och omsorg där också många ensamstående föräldrar arbetar. Det är att ta bort incitamenten för att arbeta och i stället öka bidragen.

Med vänsterns politik låser man in mammor och pappor i ett bidragssystem som gör det ännu svårare att lämna fattigdomsfällan.

En ansvarsfull familjepolitik är mer än bara underhållsstöd. Under 1998–2012 har de flesta hushåll ekonomiskt sett fått det bättre, trots den ekonomiska nedgång som tog sin början 2008.

Högre sysselsättning och sänkta inkomstskatter från och med 2007 är den främsta förklaringen till ökade disponibla inkomster.

Vår ekonomiska familjepolitik är av stor betydelse för många barnhushåll. Fördelningspolitiken innebär att en högre andel av de behovsprövade bidragen, 52 procent betalas ut till de hushåll, 20 procent med lägst inkomster.

Höjningen av bostadsbidraget i januari 2014 i form av särskilt bidrag för hemmavarande barn och med höjningen 2012 har regeringen satsat 1,6 miljarder kronor på höjt bostadsbidrag för barnfamiljer. Det har inneburit att en familj med två barn har cirka tusenlapp mer varje månad 2014.

Alliansens mål är att den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer oavsett om man lever som ensamstående eller tillsammans som föräldrar.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot i södra Skåne, ledamot i socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel