Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet för de mest sjuka äldre ger resultat

I takt med en ökande andel äldre i befolkningen, ökar behoven av att skapa förutsättningar för en mer anpassad och tryggare vård för våra äldre. Det är viktigt att de äldre blir bemötta, omhändertagna och behandlade på rätt nivå i kommunikationen mellan olika vårdgivare, inte minst för att minimera onödiga besök på sjukhuset.

Sedan 2010 har Centerpartiet och regeringen genomfört den största satsningen någonsin på långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka äldre. Vårdutförare på kommunal och landstingsnivå samarbetar utifrån den gemensamt antagna handlingsplanen och utifrån de kvalitetsförbättrande insatserna som registreras erhålls ekonomiska medel.

De ekonomiska medel som utbetalas är inte i första hand beroende på storlek på kommun eller landsting utan här är den viktigaste faktorn att utförarna på ett systematiskt sätt genomför förbättringar utifrån uppställda krav.

Både jämfört med landstinget i Stockholm samt Norrlandslänen har det i vårt landsting och länets kommuner genomförts ett mycket bra arbete som ger länet 18 miljoner!

I Bergs kommun, som är en av de mindre kommunerna till invånarantalet, har personalen gjort ett fantastiskt förbättringsarbete vad gäller de olika registreringarna och därmed också uppmärksammat många av de multisjuka äldre och lyckats ta hem drygt 1,3 miljoner kronor. Det är 707 kronor per invånare och det bästa resultatet i länet sett per invånare som är 65 år och äldre.

Eftersom stora delar av de multisjuka äldre som ingår i denna målgrupp finns i enskilda hem eller på särskilda boenden ute i kommunerna så är samarbetet med primärvården ytterst viktigt.

Ett stort tack ska riktas till all omvårdnadspersonal, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare med flera som har utfört och utför detta mycket viktiga arbete.

Det krävs ett gott samarbete, en trygghet och en tillit till varandras kompetenser för ett lyckat resultat. Det är inte storleken på kommun eller landsting som är avgörande utan ett gott och utvecklat samarbete.

För oss i Centern är det angeläget att vård- och omsorgsutförare, både offentliga och privata, är aktiva, delaktiga och att samtliga får ta del av de olika stimulansmedlen. Alla i vårdkedjan behövs för att vidareutveckling och samarbete ska kunna leda till fler förbättringar för målgruppen multisjuka äldre.

Berit Johansson (C)

förtroendevald i Bergs kommun och Jämtlands läns landsting

Torsten Medalen (C)

ordförande för verksamhetsnämnden i Bergs kommun