Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetet på hälsocentralerna ska ses över

Läkaren Martin Ersson har reagerat på mitt uttalande om produktionskapaciteten hos länets distriktsläkare, när det gäller antal patienter per dag och distriktsläkare, och uppenbarligen känner sig Martin Ersson nu illa till mods, när jag hävdar att snittet ligger på fyra–åtta patienter/dag och distriktsläkare.

Jag vill därför vara tydlig och säga att i detta uttalande finns inga värderingar, annat än ett konstaterande av hur besöksstatistiken faktiskt ser ut hos länets distriktsläkare.

Självklart ägnar sig distriktsläkarna också åt annat än rena patientbesök under en arbetsdag.

Frågan är, kan andra legitimerade grupper på en hälsocentral ta över en del av detta "annat", för att på så vis ge distriktsläkarna tidsutrymme för fler patientbesök?

Alternativa utförare av primärvård i länet och deras distriktsläkare klarar av upp till 15–16 patientbesök per dag och läkare, så uppenbarligen finns åtgärder att göra också ute på landstingets egna hälsocentraler.

Nu ska därför primärvårdsförvaltningen och den högsta administrativa ledningen i landstinget arbeta med en översyn av hur arbetet på våra hälsocentraler kan effektiviseras.

Då ska man se vad andra än läkarna kan göra, för att distriktsläkarna ska kunna ta emot fler patienter. Arbetet ska pågå under de två år vi politiker över partigränserna satt som gräns, innan den sista stafettläkaren i primärvården ska hyras in.

Jag tackar Martin Ersson för erbjudandet om att få komma och "gå bredvid" en distriktsläkare under en dag.

Hör av dig till mig via mejl eller telefon, så kan vi boka en tid för ett sådant studiebesök.

Christer Siwertsson (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel