Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Arbetsförmedlingen har aldrig varit viktigare än nu”

Annons

Arbetslösheten stiger. Varslen har aldrig varit fler sedan man började mäta på 1970-talet. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin varnar för ”ett riktigt skitår”.

Vid årsskiftet blev Christina Storm Wiklander ansvarig för Östersunds arbetsmarknadsområde. Det betyder hela länet utom Bräcke och Härjedalen.

I sin första intervju beskriver hon sitt jobb som ”världens roligaste”.

– Vi på arbetsförmedlingen spelar en oerhört viktig roll idag. Större än någonsin. Det är en stor utmaning och det tycker jag är roligt.

För två år sedan flyttade Christina Storm Wiklander och maken Lennart från Stockholm till Östersund. Naturen lockade, fast tvillingarna Axel och Vendela gör att friluftslivet ofta begränsas till villaträdgården i Odenslund.

– Allting blir ett projekt när man har tvillingar. Det är inte meningsfullt med långfärder.

Det är inte lätt att förena rollerna som chef och mamma till tvillingar, säger hon. Men med rätt förutsättningar går det.

– Min man har eget företag och kan styra sin tid. Svärmor veckopendlar från Iggesund och tar hand om barnen. Och så har jag bra mellanchefer som jag delegerar till.

– Det är mer värt att jag är glad än att jag jobbar mindre. Jag tror på begreppet kvalitetstid.

Jag frågar om hon håller med om att arbetsförmedlingen har ett imageproblem.

– Jag kommer inte att kämpa för att ändra den. Om folk får jobb direkt via oss spelar inte så stor roll, huvudsaken är att de får jobb. Det är värre om de tycker att de inte får något stöd av oss.

– Det där en svår fråga. Försäkringskassan gör sin bedömning och vi gör vår. Ibland finns det inga jobb som passar och då kan försäkringskassan få tillbaka ärendet. I värsta fall blir det kommunen som får stå för försörjningen.

– Om det funkar med familjesituationen, ja, men det är inte givet. Vi gör en rimlighetsbedömning från fall till fall.

– Ja, om arbetsgivaren vill ha dig trots att du är överkvalificerad. Ett jobb är alltid bättre än ingenting under tiden man söker vidare.

– Vi kan ordna en praktik så att personen får prova ett jobb i en annan bransch, till exempel. Kanske kan vi hjälpa till med ny en utbildning.

En arbetsförmedlare får inte tappa sugen, säger hon.

– Vi kan inte vända konjunkturen, men vi kan finnas som ett stöd. Och vi får inte glömma att det trots allt är många som får jobb.