Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsgrupp kämpar för att högstadiet ska räddas kvar

Två medborgarförslag, med syfte att rädda högstadiet i Ytterhogdal, lämnades i går in till Härje­dalens kommun. Dessa kom till som en följd av måndagskvällens träff mellan föräldrar, skolledning och politiker.

Annons

I dag tas beslutet i kommunfullmäktige om den motion som lämnats för att alternativa studiemetoder ska prövas för att rädda kvar högstadiet i Ytterhogdal. Mycket talar för avslag eller återremiss, men hoppet lever kvar bland hogdalingarna och i går lämnades två medborgarförslag till kommunen.

– Först ska vi se vilket beslut som tas, men oavsett så kommer vi att jobba för att hitta fler lösningar, säger Maria Bengtsson, som ingår i den arbetsgrupp som utsetts för att rädda högstadiet.

– Det finns mycket att pröva om man bara vågar, vi vill inte att allt ska vara negativt, säger Tomas Vedin, även han i arbetsgruppen.

En idé som de sätter sitt hopp till är kampanjen ”Hela Sverige ska leva” och deras projekt ”Små skolor i utveckling”. I det projektet ska några få skolor ingå som pilotskolor för att man ska få ökade insikter om problem, identifiera hinder och göra en kraftsamling för att söka kreativa lösningar.

– Ett av medborgarförslagen är att kommunen ska finansiera deltagandet om vår skola väljs ut, säger Maria Bengtsson.

Uppskattningsvis skulle det kosta mellan 40 000 och 50 000 kronor och det är snabba ryck som gäller eftersom ansökningstiden för att delta i projektet går ut 6 december.

Det andra förslaget är att kommunfullmäktige väntar med att ta beslut om den motion som finns på dagordningen.

– Ett nej ger så tråkiga signaler, anser Tomas Vedin, som tycker att politikerna har fått en för dålig utredning som beslutsunderlag.

Politikerprat om att pengapåsen krymper, ger Tomas Vedin och Maria Bengtsson inte mycket för.

– De måste bestämma vad det är som ska få kosta. Att driva högstadiet vidare i Ytterhogdal är billigare än driftskostnaden för exempelvis den nya ishallen eller för simhallen i Sveg.

– Vi kommer att göra vårt bästa för att hitta lösningar. Det finns krafter som vill jobba för en positiv framåtanda som gör det värt att satsa på Ytterhogdal, säger Maria Bengtsson.