Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslinjen viktig även för pensionärer

Annons

Thomas Eneroth (S) och Marie Nordén (S) skrev att Socialdemokraterna vill avskaffa pensionärsskatten och göra pensionssystemet stabilare. Men resultatet av en S-ledd regering skulle i praktiken bli helt annorlunda.

S enda skarpa och tidsatta löfte är sänkt skatt för garantipensionärer med 50 kronor i månaden. Det kan jämföras med att alliansregeringen sänkt skatten för pensionärer fem gånger sedan 2007, vilket tillsammans med andra förstärkningar har gett en garantipensionärer 1 900 kronor mer i plånboken varje månad jämfört med 2006.

Alliansregeringens politik har lett till fler i jobb, vilket i sin tur gett bättre utveckling av pensionerna. I dag är det 250 000 fler personer som har ett arbete än 2006, och 200 000 färre lever i utanförskap. Sysselsättningen har ökat i alla grupper: bland unga, bland äldre och bland utlandsfödda.

Det som avgör hur pensionerna utvecklas är hur många som arbetar och betalar in till systemet. Därför är arbetslinjen så viktig även för pensionärerna. Med S vid makten blir det dock dyrare att anställa och jobben blir därmed färre. Det leder till sämre utveckling även för Sveriges pensionärer.

Sverige har ett av världens mest stabila pensionssystem. Vid en vänsterseger kommer S att bli beroende av två eller tre partier (V, MP och Fi) som vill förändra systemet mer eller mindre radikalt, vilket riskerar hota stabiliteten i pensionssystemet.

Alliansen går till val på att Sverige ska ha minst fem miljoner i arbete år 2020. Folkpartiet och regeringen har visat att vi kan få fler i jobb. När det finns stabil ekonomisk tillväxt och ännu fler i arbete vill FP fortsätta att sänka skatten på pensioner.

Carl B Hamilton (FP)

ekonomisk talesperson

Pär Löfstrand (FP)

riksdagskandidat Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel