Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslös guldmedaljör ser ljust på framtiden

Under vintern blir många hantverkare arbetslösa. En av dem är Sofie Lindgren som, trots att hon varit med i både SM och VM inom måleri, går och väntar på att vinter ska bli sommar.

– Det är så här för alla inom min bransch, konstaterar Sofie.

Sofie gick byggprogrammet med inriktning på måleri. Innan hon sökte tänkte hon inte så mycket på hur det såg ut på arbetsmarknaden annat än att hon skulle ha en färdig utbildning när hon läst klart.

Efter studenten förra året fick hon jobb direkt och hon var också med i både SM och VM i yrkesmåleri. Hem från VM i Leipzig fick hon med sig en guldmedalj i momentet tapetsering men trots bragden blev hon arbetslös när vintern kom.

– Det finns ju ingen som behöver måla huset under vintern och ingen vill ha hantverkare som springer omkring i julstöket. Det lättar oftast efter jul och sedan i april kommer det i gång ordentligt.

För Sofie blir det extra kärvt eftersom hon är ny i branschen.

– De flesta får stämpla när det blir vinter. Det kan inte jag göra eftersom man måste ha varit med i A-kassan i minst ett år innan man kan få ersättning, berättar hon.

Som tur är har hon ändå fullt upp. Hon är med och planerar det här årets SM-tävlingar i måleri och hon ska även sitta som domare när det är final i Umeå i maj.

Vad kollar du på som domare?

– Man kollar mycket på noggrannhet och kvalité. Det är bra att unga får lära sig att det är viktigt när de är ute på jobb sen.

Har du några tips när det gäller målning eller tapetsering?

– Jag har tapetserat en lägenhet helt i grått och det blev riktigt snyggt. Jag tycker absolut att man ska välja en färg i stället för att köra helt vitt som de flesta gör i dag. Grått är bra och det går göra mycket med det.

Sofie hoppas att hon kan komma tillbaks ut på arbetsmarknaden igen redan i mars. Hon vill gärna slutföra lärningsperioden och för det krävs ungefär två års arbete efter studenten. När hon gjort det får hon sitt yrkesbevis. Någon egen firma blir det dock inte.

– Det verkar vara alldeles för mycket slit med egen firma. Jag vill jobba för någon och det ska vara inom måleri och tapetsering.

Artikeln kommer från 100% Östersund.