Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslös känner sig kränkt av kommunen

Sälj bilen och bo på gatan. Då kan vi hjälpa dig. Det är ett av flera kränkande besked som en arbetslös 21-årig kvinna fått när hon vänt sig till Ragunda kommun för att få ekonomisk hjälp. Efter alla avslag känner hon sig nedtryckt och kränkt.

Annons

Hon avslutade sin gymnasieutbildning i januari i år och har sedan dess varit arbetslös och har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med kommunens socialkontor för att få hjälp att klara sitt uppehälle.

Eftersom hon inte har råd med egen lägenhet bor hon fortfarande kvar hemma hos sin ensamstående mamma.

– Allting är helt sjukt. Under flera månader har mamma fått stå för alla mina utgifter eftersom jag inte får det stöd jag begärt hos kommunen. Min handläggare har ansett att det inte blir någon merkostnad för min mamma att jag bor hemma, berättar hon.

– Det här har blivit en ond cirkel både för mamma och mig. Jag ska egentligen stå för halva kostnaden eftersom jag är över 20 år. Men eftersom jag inte fått den hjälp jag behöver har jag gått back varje månad och min mamma har då själv kommit i kläm när hon inte haft råd att betala alla sina egna räkningar, berättar hon vidare.

I dag går den 21-åriga kvinnan på en utbildning i Östersund. Dit måste hon ta sig med egen bil eftersom bussförbindelserna inte är något alternativ med tanke på var hon bor i kommunen.

– Jag får resebidrag från arbetsförmedlingen men de pengarna får jag i efterskott och har fått ett förskott från kommunen som jag måste betala tillbaka när jag får resebidraget. Men jag får ingen hjälp med mina övriga kostnader. Jag blir bara illa bemött och känner mig nedtryckt och mår psykiskt dåligt.

Hennes mamma delar hennes besvikelse.

– Jag anser att vi blir motarbetade för att vi överklagat de avslag min dotter fått. Det känns som att det görs folkskillnad när man vet hur lätt det gått för vissa andra nödställda att få hjälp, säger hon