Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten ökar kraftigt

Allt fler blir utan jobb i länet. Vid månadsskiftet februari/mars var 3 289 personer arbetslösa. Det är 1 073 fler än för ett år sedan.

Annons

Under februari varslades 233 personer om uppsägning. Vid motsvarande tid förra året var inga varsel lagda.

I år har totalt 356 personer i länet varslats.

Åre har lägsta arbetslösheten med 2,9 procent. Högsta arbetslösheten är i Strömsund och Bräcke med 7,2 respektive 5,6 procent.

De arbetslösa ungdomarna mellan 18 och 24 år uppgick till 678 personer, 281 fler än för ett år sedan.

Strömsund har också den högsta ungdomsarbetslösheten med 12,4 procent. I hela länet ligger den på 6,3 procent.

Antalet nyanmälda lediga platser i länet uppgick till 535 under februari. Det är 244 färre jämfört med samma månad 2008.

– Lågkonjunkturen börjar märkas i vårt län. Och det bådar inte gott inför sommaren om de lediga platserna fortsätter att minska i den här takten, säger Christina Storm Wiklander, arbetsförmedlingschef i Östersund.

Vikariat brukar i vanliga fall betyda låg arbetslöshet under sommaren. Men under februari minskade antalet anmälda semestervikariat med drygt 60 procent jämfört med samma period för ett år sedan.

Vid månadsskiftet sysselsattes 1 682 personer i olika program med aktivitetsstöd och 1 530 i arbete med stöd. Det var 90 fler respektive 205 färre jämfört med februari förra året.

Av arbetsförmedlingens inskrivna har 2 099 personer en deltidsanställning eller tillfällig anställning, vilket är 469 färre än för ett år sedan.

Antalet med tillfälligt arbete är 524 personer, en ökning med 188 på ett år.

– Framför allt drabbas de grupper som är på väg in på arbetsmarknaden, ungdomar och utrikes födda, och det är olyckligt för framtiden. Dessa grupper utgör nästan hälften av de arbetslösa.

– En allt större andel av arbetslösa blir alla som varslats, och den effekten kommer att märkas under våren, säger Christina Storm Wiklander i ett pressmeddelande.