Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöproblem på Gefle Dagblad – personalen misstror ledningen

Ett skyddsombud på Gefle Dagblad är den senaste i raden av ett tiotal medarbetare inom Mittmediakoncernen som enligt facket har tvingats sluta mot sin vilja. På måndagen riktade journalistklubben en missförtroendeförklaring mot koncernens personalpolitik.

För några veckor sedan slutade en mångårig medarbetare på Gefle Dagblad med omedelbar verkan. Efter ett möte och en avgångsuppgörelse med redaktionsledningen ska personen, som också var skyddsombud på redaktionen, ha gått hem utan att ens ha avslutat sina pågående artiklar. För mindre än ett år sedan slutade ett annat skyddsombud på tidningen under liknande omständigheter, något som fått både Sveriges Television Gävleborg och facktidningen Journalisten att rapportera om ett samband mellan avgångarna och deras förtroendeuppdrag.

När GD:s externa reporter försöker få en bild av vad som händer på redaktionen är det svårt att få någon av medarbetarna att uttala sig. Frågan är känslig, och extra känsligt är det att uttala sig i den egna tidningen, förklarar någon. Inte heller det avgångna skyddsombudet vill kommentera turerna.

Enligt uppgifter handlar det dock i båda fallen om personer som under längre perioder innan hade känt sig trakasserade av redaktionsledningen.

– De har båda fått sluta för att de är obekväma för ledningen, uppger en källa.Chefredaktören Anna Gullberg är noga med att hon inte kan uttala sig om enskilda personalärenden och kan därför inte kommentera uppgifterna.

– Men anledningarna till att de här två personerna har slutat har inget att göra med att de har varit skyddsombud, säger hon.

Samtidigt bekräftar hon att den senaste händelsen har skapat en orolig stämning hos personalen.

– Just att vi i ledningen inte kan berätta allt bidrar säkert till den oron. Det har florerat en massa rykten och därför ordnade jag ett möte med personalen för att ge så mycket information som jag kunde.

Men kan man som anställd kritisera GD och dig utan att råka illa ut?

– Ja, det anser jag att man kan vara trygg i att göra. Det var också därför väldigt viktigt att ordna det där mötet, för att inte människor ska gå omkring och tro att man inte kan säga saker.

I helgen fick Mittmedia kritik i ett blogginlägg av den tidigare GD-chefredaktören Robert Rosén för att inte ha rapporterat om händelserna. Anna Gullberg förklarar att publiceringen har dröjt eftersom det från början inte kändes som någon extern angelägenhet.

– Men efter att SVT har rapporterat om det och gjort den vinkling som de gjorde har det väckts en massa frågor. Då känns det självklart för mig att vi också ska rapportera.

Tomas Backlund, ordförande i journalisternas fackklubb på Mittmedia, vill inte heller han uttala sig om de enskilda fallen.

– Det jag kan säga är att de två skyddsombuden hör till ett tiotal anställda i Mittmedia som upplever att de har utsatts för kränkningar och som har uppfattningen att de har tvingats bort från företaget. Problemen finns i hela koncernen, men två av de allvarligaste fallen kommer från Gefle Dagblad.

I december genomförde fackklubben en enkätundersökning med 243 svarande.

– Den visade att 40 procent av de svarande aktivt hade sökt sig bort från Mittmedia de senaste åren och att 81 procent hade övervägt att göra det, berättar Tomas Backlund.

Den vanligaste orsaken uppgavs vara att man ville slippa ha Mittmedia som arbetsgivare. På måndagen lämnade journalistklubben in en skrivelse där man riktar ett misstroende mot hela Mittmedias personalpolitik och kräver kraftfulla insatser från ledningen.

En omröstning bland medlemmarna i Arbetarbladets och Gefle Dagblads fackklubb förra veckan visade att dessa ville att missförtroendeförklaringen skulle riktas mot Anna Gullbergs sätt att sköta personalfrågor, men Mittmediaklubben valde att rikta den mot hela koncernens personalpolitik.

Mittmedias vd Per Bowallius befann sig på möten på Gefle Dagblad när han fick information om skrivelsen.

– Det är självklart ett tecken på allvaret i situationen att det har gått så här långt. Vi har de senaste åren tagit bort mellan 450 och 500 tjänster i Mittmedia och Promedia och vi har ett starkt resultattryck på oss. Det tär på hela organisationen, säger han.

Sedan i höstas har ett strategiarbete påbörjats i koncernen.

– Där är framtidstron och arbetsmiljön viktiga delar. Vi har en arbetsmiljöenkät i vår som är planerad sedan länge, vi har skickat chefer och skyddsombud på arbetsmiljöutbildningar och satt upp en nollvision för sjukskrivning på grund av arbetssituationen. Fackets agerande har bara givit mig ännu mer energi i den här frågan.

Anna Gullberg tar även hon skrivelsen och resultatet av enkätundersökningen på stort allvar.

– Om det är så att personalen inte mår bra måste vi verkligen arbeta för att komma framåt.

Fotnot: Reportern har arbetat utan styrning från redaktionen i val av vinkel ochinnehåll i artikeln.

Fotnot 2: LT, TH och ÖP är alla en del av Mittmedia, där Gefle Dagblad också ingår.