Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket måste ta problemen på allvar

Krokoms kommunalråd, Maria Söderberg (C), sa strax efter att domen fallit i det uppmärksammande arbetsmiljömålet, att kommunledningen fortfarande hade förtroende för de båda chefer som fällts för vållande till annans död.

Vi instämmer med ÖP:s ledarskribent Sven-Olov Lööv när han skriver att de båda männen avancerat över sin kompetensnivå.

Frågan är om inte den döde Lars Persson borde ha fått avancera i stället, med sin utbildning från socialhögskolan, sin erfarenhet av missbrukarvården och sitt stora engagemang för denna.

I stället finns det, som Lööv skriver, uppgifter om att Lars engagemang väckte socialchefens ilska, eftersom denne tyckte att Lars engagemang gjorde att kostnaderna blev för höga.

Men besluten om att betala för platser på behandlingshem hade fastställts av andra än Lars, som bara var den som gjorde de akuta ingripandena och räddade liv. En annan socialsekreterare vittnade om att chefen höll sig inne på kontoret i stället.

Lööv skriver också att Krokom sticker ut på ett inte odelat positivt sätt, då en musiklärare som fällt olämpliga kommentarer på en hatsajt fått stanna i tjänst, och socialförvaltningen har tidigare misstänkts för förmedling av svart arbetskraft.

Positivt är dock att alla de andra socialsekreterarna och receptionisterna på IFO, där Lars arbetade, ställde upp för honom, trots att de ombads av ledningen att inte ha någon kontakt med honom, och sedan rakryggat vittnade till hans fördel vid rättegången.

Cirka 200 personer om året begår självmord till följd av kränkande särbehandling i arbetslivet. Med tanke på att Arbetsmiljöverkets föreskrift mot kränkande särbehandling har funnits i över 20 år, och detta är första gången chefer blivit fällda för brott mot den, är det troligt att de allra flesta som faller offer för mobbning från sina chefer, inte har lika modiga och rakryggade arbetskamrater som Lars Persson hade.

Vår förening ser mycket positivt på att rättsväsendet nu har börjat använda den lagstiftning som finns för att stävja arbetsplatsmobbning!

Vår förening och andra i vårt nätverk har hela tiden puffat för att så ska ske. Vi instämmer med åklagaren som, enligt tidningen Lag och avtal, hoppas att Arbetsmiljöverket också ska vakna och ta sig an den här problematiken på allvar, i stället för att enbart nöja sig med att arbetsplatser, på papperet, har en organisation som förebygger utstötning av medarbetare.

Vi behöver också blir fler som organiserar oss för att stötta utsatta och väcka opinion för att fler fall av kränkande särbehandling i arbetslivet ska tas upp och utredas!

Eva Jorendal, ordförande i Föreningen Stopp – mot kränkande särbehandling i arbetslivet, Härnösand

Unni Rolandsson, medlem i Föreningen Stopp, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel