Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket ville inte hjälpa polisen

Arbetsmiljöverket applåderar domen mot cheferna i Krokom. Men samma verk ansåg inte att det var ett arbetsmiljöärende när polisen bad om hjälp ett halvår efter Lars Perssons död.

Domen är den första i sitt slag och följs därför med stort intresse av Arbetsmiljöverket vars chefsjurist Anna Middelman kommenterar:

– Den här domen kommer att få konsekvenser för samhället i stort. Den sätter fokus på arbetsmiljöbrott och lyfter fram vikten av att arbetsgivare måste se till att ingen skadas eller dör på jobbet.

Men när hennes kollegor hade fått fallet förklarat av polisen i Östersund svarade de med att det inte var ett arbetsmiljöärende. Arbetsmiljöverket har inte möjlighet att utreda vad som skett eller inte skett i förfluten tid, svarade verket och hänvisade till att det rörde sig om ett enskilt fall. Samt att det gällde arbetsrätt, inte arbetsmiljö.

Bernt Persson i Härnösand var en av cheferna bakom detta ställningstagande. Han vill inte säga hur han resonerade.

– Det är så mycket kring den här domen så det är bättre att jag hänvisar till presstjänsten. Det blir hur många kommunikatörer som helst annars, svarar han.

Den som får svara efter att presstjänsten letat ett tag är chefsjuristen Anna Middelman igen:

– Det var redan ett ärende hos polisen. I vår värld utreder polisen brott och vi inspekterar. Vi har inget ansvar när det väl har smällt. Vi jobbar förebyggande och i det här fallet var det ingen som drog i snöret innan.

Hade det inte gått snabbare att utreda om ni som expertmyndighet hade varit med?

– Det tror jag inte. Det krävs mycket arbete med alla intervjuer. Det är lättare för oss om det är något konkret.

Tingsrätten i Östersund anser att sambandet är bevisat mellan att någon tar sitt liv och hur det var på jobbet.

Arbetsmiljöverket kommer inte att förändra något i sitt arbete med anledning av domen.