Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre är årets superkommun: "Har breddat sina möjligheter i besöksnäringen"

Tidningen Dagens samhälle har utsett Åre till "årets superkommun" i landsbygdskategorin. Attraktivitet och förestagsamhet lyfts fram som särskilt goda egenskaper. Medan kommunen får minuspoäng på grund av dåliga förbindelser.

Annons

– Åre placerar sig högt i nästan alla kategorier, med unikt höga siffror för kategorin på attraktivitet och företagsamhet. Men de dåliga förbindelserna till kommunen tynger, säger Gustav Halth, researcher på Dagens samhälle.

Dagens samhälle lyfter även fram att Åre bedriver ett lyckat arbete med att integrera nyanlända. Tidningen skriver att 67 procent av de som kommit till Åre de senaste två åren nu har arbete, och att 85 procent är sysselsatta om åtgärder räknas in.

Att Åre är attraktivt kan få ytterligare stöd i invånarantalet som har ökat med över 250 personer det senaste året enligt kommunen. Vilket är positivt för kommunens ekonomi, då skatteintäkter är en av kommunens största inkomstkällor. De nya invånarna är ett resultat av ett högt barnafödande och att arbetet med att integrera nyanlända varit framgångsrikt, enligt ett pressmeddelande.

Utmärkelsen "årets superkommun" delas sedan två år ut av tidningen Dagens samhälle. Alla kommuner i Sverige utvärderas genom att se hur utvecklingen sett ut de senaste fem åren och hur väl rustade de är för framtiden. Landsbygdskategorin, som Åre nu vunnit, utgörs av kommuner där minst hälften av kommunens invånare bor på landsbygden.