Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre Continental Inn lägger ner hotellverksamheten och satsar på att ta in flyktingar


Åre Continental Inn lägger ner hotellverksamheten och satsar bara på att ta emot flyktingar i vinter.
– Alla konferensgäster bokar av sina konferenser när de hör att de ska bo vid ett asylboende, menar ägaren Peter Eriksson.

Åre Continental Inn har 272 platser för asylsökande flyktingar. Men det ska även kunna gå att tillgå 172 förtätningsplatser om det finns ytterligare behov. Boendet öppnades i oktober och är redan i full gång.

Peter Eriksson berättar att han har en diskussion med Migrationsverket om att ta emot ytterligare flyktingar, det kan bli ytterligare 200 asylsökande. Men han poängterar att inget är klart ännu.

När tror ni att ni kommit överens med Migrationsverket?

– Det är svårt att säga. De har väldigt svårt att ha någon form av kontinuitet. Om man pratar med någon på Migrationsverket så skulle de velat ha det klart i går men sedan händer inget.

Peter Eriksson berättar att hotellet, som ligger vid E14 några kilometer öster om Åre, inte ska ha öppet i vinter.

– Jag konstaterar att det är svårt att bedriva konferenshotell i samband med asylboende och då kan vi lika gärna upplåta hotellplatserna också eftersom behoven är så stora och läget är som det är i landet, säger Peter Eriksson.

Varför går det inte att kombinera hotellverksamheten med asylboende?

– Alla konferensgäster bokar av sina konferenser, säger Peter Eriksson.

– Det är inget vi kan göra något åt. Vi har valt att hålla hotellet stängt för att undvika konfrontation.

Vad säger du om gästernas reaktioner?

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Vår ambition är att göra en kombination men det är svårt. Vi kan inte styra hur de reagerar.

Att det är svårt att bedriva både hotell och asylboende visade Holiday Club i höstas. Holiday Club skulle ha tagit emot flera hundra flyktingar men backade precis innan verksamheten skulle ha kommit igång. Stefan Karlsson, vd på hotellet, menade att det inte gick att bedriva asylboende parallellt med hotellverksamheten.

– Det var betydligt mer komplicerat än vad jag trodde, sa han till ÖP i oktober.