Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre Cross Country Open blev på nytt en folkfest

Åre Cross Country Open blev på nytt en folkfest. I centrum stod två världsmästare.

Det var i fjol som Mathias Fredriksson kläckte idén till Åre Cross Country Open, en breddtävling som även lockar världseliten.

– Jag tycker att det är väldigt roligt. Det är både för elit och motionärer. Att de också har satt in en stafett gör att fler lockas att åka, säger Emma Wikén, som inte var med i premiärtävlingen.

Tävlingen avslutades med en tuff klättring upp till målet vid Copperhill. Emma Wikén är van tuffa klättringar efter elfteplatsen i Tour de ski.

– Jag var lite tröttare i dag än på Tour de ski. Jag hade egentligen min säsongsavslutning förra helgen, men jag ville åka den här också. Det brukar vara roligt att åka de här vårtävlingarna, säger Emma Wikén.

Emma Wikén blev fyra i Åre Cross Country Open. Segern i damklassen gick till vinterns stora skidskyttedrottning, Tora Berger. Hon var överlägsen uppför den branta klättringen.

– Jag gruvade mig vid starten och funderade på vad jag hade ställt upp på. Jag tror att jag hade en fördel att jag inte visste hur lång backen var till slut. Jag försökte bara hålla ett jämnt tempo och inte tänka på stigningen, säger Tora Berger.

Det var betydligt tuffare i herrtävlingen, men även där spelade en världsmästare huvudrollen. Johan Olsson kom först upp ur backen, tätt följd av landslagskompisen Daniel Richardsson.

– Det var riktigt tufft, man blir aldrig så trött som när man är dåligt tränad. Jag hade verkligen inget kvar på slutet. Jag försökte hänga av honom i backen, men brände mig själv i stället, säger Johan Olsson.

Femmilskungen har haft en tuff period efter VM med flera sjukdomsperioder, men fick ändå oväntat bra svar i Åre Cross Country Open.

– Det kändes klart över förväntan. Jag trodde att jag skulle få släppa efter 200 meter med tanke på hur sista månaden har varit.

Daniel Richardsson, som slutade trea i första upplagan av tävlingen, var nöjd med årets resultat.

– Det är ett fint lopp. Jag var med hela tiden. Jag hade fullt sjå att hänga på Johan, men hade lite krafter kvar på slutet, säger han.

Arrangören Mathias Fredriksson kunde inte försvara sin seger från fjolåret utan slutade på fjärde plats, men var ändå riktigt nöjd när han kom i mål.

– Jag är otroligt nöjd med min insats och tävlingen kan inte bli bättre. Jag är trött, meb lycklig.