Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre – en skidorti utförsbacke?

På toppen av Förberget tronar Copperhill Mountain Lodge i all sin kopparglänsande prakt.
Vägen dit från byn går via två åldriga släpliftar och en knapplift.

Kontrasten är en tydlig illustration till Sune Malmströms kritik, som han framför i en debattartikel på sidan 9 i dagens ÖP:

– Om inte Skistar bygger ut skidområdet kommer Åre att bli en andra rangens skidort.

I kommunens och näringslivets Vision 2011 är målet formulerat: Åre ska bli ”Europas mest attraktiva vinterdestination”. Efter ett lyckat alpint VM och flera goda vintrar har byn stärkt sin ställning som internationell skidort. Men på ett viktigt område släpar man efter, menar Sune Malmström:

– Skidåkningen är för dålig. På 30 år har man inte byggt en enda lift som öppnat upp ett nytt skidområde.

finns det bara två pister av klass i Åre innan Åreskutan öppnar. World Cupbacken och Gästrappet. De andra nedfarterna är för lätta för den som vill ha utmaningar. Men framför allt finns det för få backar att välja på.

– Tonåringar har inget emot att nöta upp och ner i samma backe, men vuxna människor vill ha upplevelser. De vill röra sig över ett större område.

Effekterna blir framför allt två, menar Sune Malmström:

– För det första, folk stannar högst tre dagar. Sedan tröttnar de. För det andra, det blir trångt i backarna. Det betyder fler skador.

Sune Malmström blev själv påkörd av en 10-åring i backen förra vintern. Lyckligtvis klarade sig båda bra.

– Han vägde inte så mycket, men farten gjorde att jag slängdes handlöst i marken.

varnade Mike Larson, välkänd skidortskonstruktör från Vail i Colorado, att Åres backar hade för många åkare per hektar för att vara riktigt säkra. Sedan dess har liftkapaciteten byggts ut med en sexstols- och en åttastolslift. Men backarna är desamma.

– Men man kan ju inte fortsätta skicka upp hur mycket folk som helst. De ska ju ner också, säger Sune Malmström.

Skistar har höjt liftkortspriserna med 33 procent under 2000-talet. 2007 delade koncernen ut 100 procent av vinsten till aktieägarna och året därpå 90 procent.

I branschen antyder man att bolaget borde investera i fler skidbackar i stället för att låta vinsterna gå rakt ner i aktieägarnas fickor.

Sune Malmström vill inte delta i den kritiken, säger han. Skistar har betytt mycket för Åre.

– Men jag tycker nog att bolaget har ett visst ansvar mot bygden att gå vidare med en utbyggnad av backarna.

Familjen Malmström kom till Åre i början av 1970-talet. De har ägt flera hotell i byn, men sålt av och äger numera bara Hotell Diplomat Åregården och nöjeslokalen Dippan.

Sune Malmström var med på 1970-talet när staten satsade 100 miljoner på att göra Åre till en turistmagnet. Resultatet blev kabinbanan och liftarna på östra och västra sidan av skutan. Tio år senare kom nästa stora satsning, när bland annat störtloppsbacken kom till.

Utbyggnaderna inför VM 2007 innebar att Åre fick ett störtl opp av internationell klass. Tävlingar är sannolikt Åres bästa gren numera, om uttrycket tillåts. Men sporten och näringen är beroende av varandra, menar Sune Malmström.

– Den kommersiella delen är lika viktig.

för att Åre håller på att tappa den publik man nådde med tv-sändningarna från det framgångsrika VM:et.

Det finns oroande tecken. I år har efterfrågan på konferenser minskat kraftigt.

– Jag träffar stockholmare, bekanta till mina barn som är i 30-40-årsåldern, som säger att ”jag åker inte till Åre innan ni byggt ut skidområdet”.

– Skidåkningen är Åres huvudattraktion. Den får inte förfalla mer nu.