Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre erbjuds jättearrangemanget O-ringen – näringslivschefen: "Kan inte här och nu säga att vi tackar ja"

Åre får O-ringen om Åre vill. Det framgick av onsdagskvällens orienteringsflirt till skidorten. Nu är det Femdagars 2021 som gäller.

Annons

– Klart vi ska gå för det här, men jag kan inte i nuläget göra mig till talesperson för alla inblandade parter, sa Åre kommuns näringslivschef Janne Andersson, på plats i Frösö Sportstuga.

Tema O-ringen stod på Jämtland/Härjedalens orienteringsförbunds årsmötes agenda och föredragande var O-ringen AB:s vd Henrik Boström.

Svenska Orienteringsförbundet, SOFT, heläger O-ringen AB, som i sin tur bestämmer suveränt över Femdagars.

Åre sökte 2018 men ratades. Höga Kusten fick eftersom Åre då ansågs ligga för nära Sälen i tid. Dalametropolen arrangerar 2016, men två fjällorter kunde inte komma ifråga med så kort intervall som bara två år.

Därför gjorde på onsdagen O-ringen AB något av en goodwillresa till Jämtland för att betyga Åre och J/H:s orienteringsförbund sin välvillighet.

– Åre får arrangera när de vill. Det finns inget starkare varumärke, berömde Henrik Boström under sin dragning i Frösö Sportstuga.

Som alltid handlar stora evenemang om stora pengar. Runt 116 miljoner kronor i turismekonomisk effekt skulle ett evenemang ge Åre 2021, visar beräkningar.

Det baseras på cirka 20 000 aktiva, totalt 25 000 besökare och kanske 250 000 gästnätter. Borta är nämligen tiden där orienteringsfolket mest sov i tält eller husvagn. Visst är det vanligt förekommande även i dag, men mer och mer attraherar ett bättre boende.

Men O-ringen AB ger förstås inte bort ett guldägg som detta. Den region eller stad som vill vara med och arrangera får vackert betala en inträdesbiljett, i utgångsläget sex miljoner kronor.

– Var slutsumman hamnar blir föremål för förhandlande, noterar Henrik Boström.

Näringslivschef Janne Andersson, Åre, var med och lyssnade till O-ringens vd under årsmötet. Efteråt sa han:

– Vi är givetvis intresserade, men jag kan inte här och nu säga att vi tackar ja. Det här bestämmer kommunen, Skistar och Åre som destination tillsammans, betonade han.

Stötestenen är till viss del pengar, men kanske ännu mer ideellt arbetande funktionärer, som beräknas uppgå till cirka 1 000, vilka tillsammans ska lägga ner minst 50 000 ideella timmar för att få tävlingarna i hamn. Ett flermiljonöverskott går i slutänden till de föreningar som tillhandahåller alla funktionärer.

– Vi har lite att ta tag i innan vi slutgiltigt kan säga ja, men vi har givetvis en positiv inriktning, slår han fast.

O-ringens femdagarsorientering körs alltid under vecka 30. Här avgörs evenemanget de fyra närmsta åren: Sälen, Värmland, Höga Kusten och Kolmården.

Våren 2017 avgörs vilka som får arrangera 2021, men Åre har ingen konkurrent. Åre får tävlingarna om Åre själv vill. Det var budskapet vid årsmötet i Frösö Sportstuga på onsdagskvällen.