Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre får ingen ny ridsportarena

Tillväxtverket säger nej till en ny ridsportarena i Åre. Nu riskerar projektet att läggas ner.
– Det är jättetråkigt för byn och jättetråkigt för barnen. De är jätteledsna och gråter, säger projektledaren Elisabeth Hallbäck.

Annons

I sex år har Elisabeth Hallbäck arbetat ideellt för att Åre ska få ett ridhus med stall och ridbanor. Projektet har beviljats pengar från Åre kommun och Allmänna arvsfonden. Det behövdes dock ett bidrag från Tillväxtverket för att drömmen skulle kunna förverkligas. Men nu står det klart att projektet inte beviljas de drygt nio miljoner kronor som klubben ansökt om. Arenabygget är beräknat till cirka 20 miljoner kronor.

Elisabeth Hallbäck ska inom kort ha en träff med Tillväxtverket för att få en detaljerad motivering till att inte projektet beviljades EU-medel. En dialog har påbörjats med kommunen för att se vad de kan bidra till.

– Det här är verkligen jättesorgligt. Jag blev verkligen ledsen när jag fick höra det här, säger en mycket besviken Peter Bergman (S).

Han kan inte säga vad kommunen kan göra i dagsläget. Det viktigaste är att klubben kommer fram till om de vill fortsätta driva arenaprojektet.

– Det kanske kan finnas andra finansieringslösningar, säger kommunalrådet Bergman.

Elisabeth Hallbäck berättar att klubben ska hålla medlemsmöte och besluta hur och om man ska gå vidare. Själv är hon osäker om hon orkar fortsätta.

– Jag vet inte hur jag ska göra. Jag känner mig ganska klar med det här. Jag har jobbat ideellt i sex år

Den nuvarande lokalen är utdömd och klubben måste hitta nya lokaler eller lägga ner. Det ser inte ljust ut men Elisabeth Hallbäck tror att medlemmarna kommer att kämpa för att hitta en lösning.

– Det finns en stark kraft i klubben och ett stort stöd i byn.

Beskedet från Tillväxtverket innebär inte bara att Åre inte kan satsa på en ny turistattraktion. Det innebär även att klubbens framtid är ytterst osäker.

Åre ridklubb har 130 medlemmar och de flesta av dem tillbringar all ledig tid i stallet.

– Det är ju inte bara en sport, det handlar om att man tillbringar mycket tid här. Det är en social grej och betyder mycket för barnen.

Se tidigare artikel: Nu planeras en ny arena för ridsporten i Åre