Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre får nytt landmärke

En ny gångbro över järnvägen samt ett mediacenter som ska bli landmärke i Åre. Så ser förslaget ut på hur nationalarenan i Åre ska utvecklas för att kunna arrangera ett nytt alpint VM.

Annons

Åre ansöker om att arrangera ytterligare ett alpint VM och dessutom förbereds en svensk OS-ansökan. För att klara kraven i så stora internationella arrangemang krävs förbättringar av alpina nationalarenan.

Vilka förbättringar som bör göras finns nedskrivet i ett programförslag som är ute på remiss. Materialet finns på Åre kommuns hemsida för den som vill se hela förslaget. Synpunkter ska lämnas in senast 15 januari.

I förslaget finns en utbyggnad ett mediecenter väster om befintlig byggnad, mer och bättre service för skidåkare och besökare, ett garage samt en gångbro över väg och järnväg mellan arenan och Draklanda. Planläggningen kommer att ske etappvis, där den första etappen gäller en bro över väg och järnväg mellan Nationalarenan och Draklanda. Ytterligare detaljplaner behövs för att kunna bygga ny stollift. Som ÖP berättat tidigare vill FIS att Åre vädersäkrar tävlingsområdet eftersom VM 8:an är känslig för hård vind. Förslaget är att en ny lift byggs väster om VM 8:an upp till stövelbranten samt ytterligare en lift från VM-platån till damernas störtloppsstart.

Åresjön måste skyddas

Men först ska en ny detaljplan göra det möjligt att bygga ett mediecenter väster om arenan. Det handlar om en stor byggnad som ska ge plats för VIP, konferens, kontor och omklädningsrum. I nedersta våningen och under målområdet föreslås ett garage. Den nya byggnaden ska bli en våning högre än den befintliga arenan.

Utöver ny bebyggelse föreslås även en gångbro över väg och järnväg mellan Nationalarenan och Draklanda. Entrén till anläggningen ska klara stora mängder besökare.

Den nya byggnaden kan byggas i en djärv och spännande form så att det blir ett landmärke. Men störtloppsområdet beskrivs i översiktsplanen som en mycket viktig miljö för Åre. Den alpina arenan är tillsammans med byn, kabinbanan och Åreskutan det som utåt ger bilden av Åre. Ett mediecenter måste därför byggas så att det ändå smälter in.

En konsekvens av förslaget är att utsikten för boende i närområdet förändras men planförslaget bedöms inte innebära sådan miljöpåverkan att en miljökonsekvensbeskrivning behöver tas fram. Åresjön bör kunna skyddas genom särskilda åtgärder på byggarbetsplatsen och en sedimentationsdamm på östra delen av Draklanda. För extra säkerhet ska länsar placeras vid bäckens utlopp i Åresjön, står det i förslaget.