Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre får röd bock av Skolinspektionen

Statliga Skolinspektionen har gett Åre kommun en röd bock i kanten, underkänt, för hur kommunen sköter svenskundervisningen för invandrare.

”Åre kommun verkar inte för att elever ges möjlighet att kombinera sfi med exempelvis förvärsarbete, praktik, instegsjobb eller nystartsjobb” skriver Skolinspektionen i ett tillsynsbeslut.

Sfi är förkortningen för svenska för invandrare.

Det är att Åre kommun har ett sommaruppehåll i sfi-undervisningen på 11 veckor som Skolinspektionen kritiserar.

Invandrareleverna hänvisas under den tiden till sfi-studier i Östersund. Skolinspektionen pekar på att resorna tar tid från undervisningen och att det gör det svårare för personerna att kombinera studierna med till exempel olika former av arbete.

Dock får Åre kommun beröm för att den under höst- och vårterminen ser till att invandrarna får starta sin sfi-undervisning inom en månad från det de anmält sig.

Åre kommun har fram till 25 januari på sig att svara Skolinspektionen vad som ska göras.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Nord (M) från Undersåker vill läsa igenom skrivelsen från Skolinspektionen innan han uttalar sig.

– Och jag måste gå igenom den tillsammans med förvaltningen.

Det kommer att ske i dag, i samband med att det är presidieberedning i barn- och utbildningsnämnden.

Leif Nord säger att man inom nämnden tidigare diskuterat det 11 veckor långa sommarunderhållet.

– Vi måste titta på hur vi ska kunna lösa det med den personal vi har.

Han tror att det kan bli knappt om tid att bereda frågan så att det finns ett beslutsförslag om åtgärder och myndighetssvar vid nämndsammanträdet 2 december.

Men före 25 januari ska beslutet vara fattat.

Sfi-undervisningen i Åre omfattar i nuläget 42 elever och utbildningen bedrivs inom den kommunala vuxenutbildningen.