Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre först ut med SM i Big Air

Åre slalomklubbs freestylesektion tar Big Air till tävlingsarenan. Dagarna före Valborg blir det nu Big Air uppe vid 1 000-meterliften.

– Vi tänker göra ett SM som fungerar för alla kategorier av åkare. Från Kids och upp till seniorer, säger Urban Peterson, i arrangörsstaben.

i Åre blir de första mästerskapen med enbart skidåkare. I fjol kördes ett kombinerat SM för både snowboard och skidor.

Tävlingsarenan ska ligga i direkt anslutning till Skistars freeride-område upp vid 1 000-metersliften.

– Här bygger Skistar sitt koncept Freeride och här kommer också SM-hoppen att byggas, säger Urban Peterson.

Och alla åkare som vill förbereda sig i tävlingsarenan kan göra det.

– SM-hoppen kommer att vara öppna för allmänheten både före och efter tävlingarna.

– Vi tror att vi ska kunna samla runt 150 åkare. Det är ett öppet SM så det kan också komma åkare från både Norge och Finland

Och Åres Slk ställer också upp med en rad adepter.

Lovisa Sahlberg, Malou och Ludvig Peterson är tre. Tjejerna säger att de nu närmast ska träna på ett par ”bra grejer”. Ludvig Peterson pratar redan volt.

– Kanske kan det bli en frontflip misty 540, säger han.

I och med att Big Air får SM-status formaliseras också tävlingsformen. De olika tävlingsklasserna definieras tydligt och varje klass måste ha minst tre deltagare för att få SM-status. SM-tävlingarna genomförs via kval med efterföljande finalomgång. Varje åkare gör två tävlingshopp.