Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre har egna byggregler för fritidshusen

Stick i stäv med miljöministern
och regeringen har Åre kommun infört egna byggregler. Nu testas om de
håller när hus blir dyrare att bygga för energins skull.

Annons

– Man kommer inte längre att kunna bygga som nu, säger Per Breidfors vid byggkontoret i Åre.

Han har gjort sig känd som bygginspektören som förgäves har försökt få miljöministern och regeringen att ändra sig. Han ville få dem att förstå att fritidshus i fjällen är minst lika energikrävande som permanenta villor och därför borde omfattas av samma regler.

Om inte mer energikrävande, menar han. I Björnen och Tegefjäll står de nybyggda husen med fyra lägenheter i varje där bastun, duschen, motorvärmaren och inomhusvärmen står på mer eller mindre hela tiden. Från lucia till maj. Det vanligaste uppvärmningssättet är frånluftspump som på vintern jämställs med direktverkande el.

– De är uthyrda kontinuerligt och det krävs värme hela tiden, säger Per Breidfors.

eller Andreas Carlgren tyckte som Per. Fritidshus i fjällen behöver inte omfattas av samma byggnorm som andra hus, bestämde regeringen.

Därför har Åre kommun ensam infört ett lokalt krav som faktiskt likställer husen. Så länge fritidshusen byggs i Åre ska samma regler gälla. Flera applåderar detta och säger att det är storartat. Andra tror inte att det håller juridiskt. Och nu när de nya nationella reglerna införs blir det första gången det provas på riktigt. Nu kommer det att kosta att hålla sig till Åre-reglerna när man bygger fritidshus.

– Om det blir några överklaganden? Det får vi se, säger Per Breidfors.

Mer läsning

Annons