Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre har länets mest ojämställda kommunallöner

I Åre tjänade kommunanställda män i snitt nästan 1 800 kronor mer än kvinnorna 2014. Ragunda har länets mest jämställda löner. Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting.

I Östersund tjänade kvinnorna 647 kronor mer än männen 2014, vilket gör kommunen mest ojämnställd till kvinnors fördel.

I snitt i riket tjänade kommunanställda män 961 kronor mer än kommunanställda kvinnor under 2014. Glappet har dock sjunkit med nästan 600 kronor jämfört med för tio år sedan, enligt statstik som är hämtad från organisationen Sveriges kommuner och landstings databas Kolada.

– När man ser siffrorna så ser det inte positivt ut, säger personalchef Åsa Rydell på Åre kommun.

Enligt henne är en förklaring männen i Åre kommun övervägande jobbar i yrken där det är krav på en akademisk utbildning.

– Vi har fler män där, men vi uppmuntrar naturligtvis kvinnor att söka sådana yrken också.

I Åre kommun har det genomförts lönekartläggningar av män och kvinnors löner.

– Den lönekartläggningen bygger på jämförelse mellan likvärdiga yrkesgrupper för män och kvinnor vilket ger en mer rättvis bild av hur det faktiska löneläget ser ut. I den jämförelsen har vi inte haft några ojämställda löner på åratal.

Även i Ragunda tjänar kvinnor mindre än männen, men 2014 skiljer det bara 81 kronor. Vilket gör kommunen till den mest jämställda, lönemässigt.

Under de senaste tio åren har lönegapet mellan kvinnor och män i Åre varit relativt konstant. Det har pendlat mellan cirka 1 000 och 2 800 kronor lägre lön för kvinnorna.

I de flesta andra kommuner har lönegapet minskat. Störst förändring har skett i Krokom. Där har kvinnolönerna ökat med drygt 1 400 kronor i förhållande till manslönerna, så att ojämställdheten svängt över till kvinnornas fördel. 2014 tjänade en kvinna i genomsnitt 647 kronor mer än en man.