Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÅRE: Höjda hyror på särskilt boende drabbar de värnlösaste

Kommunstyrelsen har tagit beslut om hyreshöjningar för boende i särskilt boende och gruppboende.

Vid information på boenderåd kunde man ej tala om hur stor höjningen skulle bli.

När deltagarna uttryckte sin oro för en allt för stor höjning (under en allt för kort tid) fick vi svaret: ”Det är ingen fara att höjningen blir för stor” för då får alla som inte har råd bostadstillägg.

Inget särskilt professionellt uttalande, särskilt inte då man på regeringsnivå har uttalat sig om att bidragsberoendet måste minska i landet.

Ingen som helst information om var eller hur man kunde få beslutet prövat gavs oss.

Enligt hyresgästföreningen så brukar en hyreshöjning på i storleksordningen drygt 1 000 kronor i månaden godtas endast om höjningen sprids på fyra till fem års tid.

Den lägsta

höjningen för dessa bostäder känner vi inte till. Vad vi vet är dock att höjningen för många boende blev 13 788 kronor per år men vissa har fått en höjning med 48 000 kronor per år. Detta har då drabbat de mest värnlösa och sårbara i vårt samhälle. De flesta är oförmögna att föra sin egen talan. Ingen av dem har heller fått/kunnat välja sitt boende, inte heller får man välja var i kommunen man vill bo.

En sak till som är viktig att ta i beaktande är att om man är ett par så får man ej dela på boendet i dessa ”lägenheter” (av arbetsmiljöskäl). Kostnaden skenar då ytterligare i höjden för en liten familj när det gäller enbart boende.

Sedan tillkommer ju vårdavgift och avgiften för helpension.

Dessutom har aviserats att ni tänker införa även städavgift.

Sammanlagt blir det väldiga omkostnader för att man inte längre kan sköta sig själv.

Till detta får ni också räkna hur det känns att bli vårdad av mellan 30 till 50 olika personer (om man räknar alla olika skift, sjuk- och semestervikarier).

Enligt förra kontraktet så fanns det en förhandlingsordning för dessa bostäder, den har inte sagts upp. Ni har ej heller sagt upp dessa kontrakt, bara skickat ut nya.

Kommunstyrelsen har fattat beslutet om hyreshöjningen utan att förhandla med någon part som företrätt hyresgästerna.

Vi anser att detta är anmärkningsvärt när det gäller en så värnlös och sårbar grupp och ber er se till att ärendet prövas av Hyresnämnden.