Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre hoppas på både OS och alpina VM

Åre går i väntans tider. Om allt går vägen kan Åre få OS tillsammans med Stockholm och alpina VM. Det handlar om stora vinterarrangemang som kräver stora investeringar.

– FIS vill att vi bygger två liftar, säger Niclas Sjögren Berg på Skistar.

Varje höst samlas Åreföretagare och bybor för att få information om vad som är på gång inför den nya vintersäsongen. Men när Åredagen arrangerades i fredags var det inte kommande vinter som stod i fokus utan vintern 2019 då man hoppas få arrangera ännu ett alpint VM och vintern 2022 då man hoppas att Stockholm och Åre ska få OS

Alpina VM 2007 blev ett lyckat arrangemang som fick beröm av FIS. Men enligt Niclas Sjögren Berg ska kommande arrangemang, om Åre får förtroendet, bli ännu bättre.

– Vi ska gå från good till great.

FIS, det internationella skidförbundet, vill att Åre satsar på att förbättra tävlingsområdet. Det handlar om nya skidtunnlar och nya liftar. FIS vill att Åre vädersäkrar tävlingsområdet eftersom VM 8:an är känslig för hård vind. Förslaget är att en ny lift byggs väster om VM 8:an upp till stövelbranten. Samt att en ny lift från VM-platån till damernas störtloppsstart byggs.

Dessa två satsningar ligger inte i topp på Skistars prioriteringslista. Men man är villig att bygga dem ifall Åre lyckas ro hem ett nytt VM.

– Utan VM kommer de aldrig bli av, förklarar Niclas Sjögren Berg som är destinationschef för Skistar Åre.

Om Åre dessutom får OS tillsammans med Stockholm väntas ytterligare investeringar. OS-byn ska i så fall byggas upp i Rödkullen, förklarar Niclas Sjögren Berg.

Men det är inte bara vinterarrangemang som Årenäringen hoppas på. Destinationen håller även tummarna för att Åre ska få stå som för orienteringstävlingen O-ringen.

Enligt Niclas Sjögren Berg skulle det betyda oerhört mycket för Åre. O-ringen lockar nämligen väldigt många deltagare och publik. För Åres del skulle arrangemanget fördubbla antalet gästnätter under sommaren. I dag har Åre cirka 120 000 gästnätter under barmarkstiden,

– Säg att det kommer 20 000 personer under fem dagar då O-ringen pågår. Det blir ju 100 000 gästnätter, utbrister Sjögren Berg.