Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun bygger skolor och förskolor för 65 miljoner kronor

Åre kommun måste bygga nya förskolor och skolor för 65 miljoner kronor. Det visar en sammanställning som ÖP har gjort.
– Det är ett angenämt problem, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anna-Karin Vernberg (M).

Kommunen överinskriver på förskolorna i Undersåker och Åre för att få plats med alla barn. Omkring två barn extra per avdelning kan det bli men då sätts även in extra personal, förklarar Vernberg.

Men det är även trångt på skolorna. I Duved måste barnen använda korridorerna eftersom det saknas grupprum. Antalet toaletter och uppehållsrum är få. Personalen har vittnat om hur jobbig situationen är för både elever och anställda. Så här har det sett ut i flera år.

Barn- och utbildningsnämnden har tittat på olika alternativa lösningar och har slutligen beslutat att bygga en helt ny skola för de yngre årskurserna. Det blir en ny f-3 skola vid förskolan i Duved. Just detta alternativ har väckt irritation hos ett antal lärare som hellre sett en sammanhållen skolbyggnad, alltså att gamla skolan byggs ut för att kunna fortsätta att vara en f-9 skola.

Men det är inte bara i Duved det är problem med lokaler. Det är trångt även på Mörsils skola och då gäller det inte högstadiet där lokalbristen varit ett känt faktum ända sedan Järpens högstadieskola lades ned och eleverna fick börja på skolan i Mörsil. Nu har även de yngre barnen fått uppleva utrymmesbrist. Det saknas undervisningslokaler för barnen i årskurs F-3.

– Läget är akut, man har inte tillräckligt med stolar och bord och man har inte plats att ställa in fler i klassrummen, förklarar Anna-Karin Vernberg som nyligen besökt Mörsil skola för att bilda sig en uppfattning av läget.

Den elevprognos som gjordes 2010 är numera missvisande eftersom Åre kommun har tagit emot människor från andra länder. Akuta behov av lokaler i Mörsilsskolan gäller både förskola och grundskola.

Tittar man på vilka investeringsbehov Åre kommun har på grund av fler barn i förskolor och skolor i Duved, Åre, Undersåker och Mörsil så kommer man upp till 65 miljoner kronor. Enligt Anna-Karin Vernberg är summorna grovt uppskattade. Inga beslut om byggstart har tagits än.

Så här ser behoven och planerna ut i de olika byarna:

• Duveds skola: 12 miljoner kronor, byggstart 2015, cirka 600 kvadratmeter yta.

• Mörsils skola: 8 miljoner kronor, beräknad byggstart 2015.

• Ny förskola Åre 20 miljoner kronor, byggstart 2015m fyra avdelningar men inget kök.

• Ny förskola Undersåker, fyra avdelningar, 25 miljoner kronor, beräknad byggstart 2014.

• Dessutom har Åre gymnasieskola flaggat för att man vill ha 10 miljoner kronor för att bygga om skolan, men detta har inte preciserats och tas därför inte med i investeringsbudgeten i år.