Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun konkurrerar med föreningarna

Nu konkurrerar Åre kommun med föreningar om bidrag! Föreningar och Järpen i Samverkans diskussionskväll blev nästan chockartad, då Åre kommun genom näringslivschef Jan Andersson lägger fram ett förslag till försköning av industriområdet i Järpen. Totalsumma 1,2 miljoner kronor! Okej att bygdeavgiftsmedel ska gå till främjande av berörd bygds utveckling, men nog är det väl magstarkt att små, fattiga föreningar och sammanslutningar ska tvingas avstå stöd för att ett eftersatt industriområde skall förskönas med bland annat tolv stycken betongripor (fåglar) för närmare 100 000 kronor, projektledning och övriga omkostnader beräknas till drygt 120 000 kronor! Orienteringstavla 55 000 kronor plus asfaltering, gräsmattor, kranskötarkur med mera. 

Fondmedlen är inte stora och kampen om medlen är knivskarp varje år de diskuteras för att slutligen behandlas av Länstyrelsen. Åre kommun har det besvärligt i dag med pengar - låneskulden är stor och underskottet är svettigt att klara (20 miljoner kronor över budget). Industriområdet är under all kritik och det är förståeligt att man vill rusta upp. Detta bland mycket annat har fått stå tillbaka för satsningen i Åre by. Jodå, vi lever till stor del av turism och känner för detta. Men där har Åre kommun frikostigt tagit på sig låne- och ränteskulder på till exempel tunneln på E 14 och annat utan skrupler om framtida kostnader.

Att nu plötsligen nästan sopa rent på bygdeavgiftsmedel är fräckt, då man i stället kan ge stöd till verksamhet som generar trivsel, personlig utveckling på många områden och lite positivism i en tid då strålkastarna är riktade endast på Åre by. Lite eftertanke efterlyses och när kommunen har låneskulder på massor av miljoner bör ytterligare 1,2 miljoner kunna lånas upp i stället för att knäcka idealitet.

, Järpen 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel