Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun kräver svar om förskolans bussresor

Åre mobila förskola får bara använda sin specialinredda buss i verksamheten. Men bilder visar att ett helt annat fordon har använts vid utflykter.
Barn- och utbildningschefen ser allvarligt på uppgifterna och kräver företaget på svar vid ett extra tillsynsmöte.

Kommunen har gett Åre mobila förskola AB tillstånd att bedriva förskoleverksamhet i en specialinredd buss. Denna buss inspekteras som vilken förskola som helst, berättar Lottie Corrias-Näslund som är barn- och utbildningschef.

Företaget har lämnat in de uppgifter som kommunen krävt, bland annat skattekvittot. Men kommunen nöjer sig inte med det.

– Vi har kallat till ett extra insynsmöte. Vi har kallat vd och förskolechefen och vi ska prata om det som uppstått.

Kommunen vill följa upp ärendet kring varför bolaget inte betalat skatten i tid. Hur företaget använder sitt andra fordon, en vit buss med plats för 22 personer, har inte varit intressant eftersom det inte får användas i verksamheten. Men när ÖP kan visa att även denna buss används i förskoleverksamheten blir Lottie Corrias-Näslund fundersam. Bilderna har varit publicerade på företagets hemsida och visar hur barn skjutsats till två olika utflykter. Camilla Störzel, vd på Åre mobila Förskola, säger att bilderna på företagets hemsida kan vara manipulerade och att de inte visar sanningen.

Lottie Corrias-Näslund tycker att det är viktigt att få information om hur det förhåller sig.

– När sådan här information kommer upp så är det angeläget för oss att följa upp det här, säger Lottie Corrias-Näslund.

Till saken hör att den vita bussen haft körförbud på grund av missad ombesiktning. Bussen fick flera anmärkningar, bland annat på en trasig bromsslang. Företaget ställde av bussen samma dag som körförbudet trädde i kraft.

– Vi ser allvarligt på det. Absolut.

När andra kommuner i landet startat förskolebussar har man ställt stränga krav. Bland annat att små barn ska åka bakåtvända i särskilda barnstolar, att barn under tre år inte ska delta, att restiden får vara max en timme per dag och att barnen utgår från en förskola och bara åker med i bussen varannan vecka.

Åre kommun ställer inga sådana krav. I beslutet står det bara att företaget ska kunna visa upp ett hyresavtal med föreningshuset i Duved där man använder lokaler och att miljökontoret godkänner lokalen samt att livsmedelshanteringen sker enligt lagstiftningen.

Beslutet togs i november 2011 men Lottie Corrias-Näslund kan tänka sig att justera kraven.

– Jag tror att det finns anledning att vässa underlaget. Uppenbarligen behövs det.