Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun kritiseras av Livsmedelsverket

Åre kommun visste att Vattenbolagets vatten inte höll måttet men lät ändå verksamheten fortgå i flera månader. Nu får Åre kommun svidande kritik från Livsmedelsverket.

– Vi har inte gjort vårt jobb, det är inte bra, säger förvaltningschefen Olof Wallgren.

Det var när Livsmedelsverket genomförde en kontroll av hur Åre kommuns miljönämnd sköter tillsynen av Vattenbolaget som bristerna upptäcktes.

Livsmedelsverket radar upp 13 punkter med anmärkningar mot nämnden. Nämnden har inga rutiner för hur kontrollen av livsmedel ska ske och det finns inte några rutiner för hur man ska avbryta en verksamhet om mineralvatten innehåller bakterier, menar Livsmedelsverket i sin rapport.

Åre kommun har förvisso gjort upprepade kontroller hos Vattenbolaget men Livsmedelsverket menar att åtgärderna inte varit tillräckliga.

Redan i juni 2007 krävde miljöinspektörerna på Åre kommun att Vattenbolaget i Åre AB skulle märka sina flaskor med bäst före datum enligt gällande lagstiftning. När kommunen tog prover ett halvår senare upptäcktes för höga halter av odlingsbara mikroorganismer i vattnet. I mars 2008 gjordes en muntlig överenskommelse mellan Åre kommun och Vattenbolaget att produktionen skulle stoppas. Miljöinspektören krävde att mineralvattenflaskorna skulle märkas med bäst före datum innan de kunde levereras ut på marknaden. Hållbarhetstester hade nämligen visat att vattnet bara höll en bra kvalité två veckor efter tappning.

Men trots att Vattenbolaget lovade att inte leverera vatten fortsatte verksamheten. Det dröjde ända till i oktober, alltså sju månader, innan miljö-, bygg- och räddningsnämnden beslutade att åtalsanmäla och kräva vite. Under tiden kan Vattenbolaget ha leverat vatten som kan ha innehållit för mycket bakterier.

– Det är allvarligt att vi inte har varit tillräckligt uppmärksamma. Jag tror att vi har varit lite godtrogna, säger Wallgren.

Förvaltningschefen anser att miljökontoret måste skärpa tonen mot dem som ska kontrolleras. Vi ska bli mer byråkratiska, menar han.