Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun lånar ut stora pengar

Åre kommun ger ett räntefritt lån på flera hundra tusen kronor till en förening där kommunalrådet Maria Kjellström och förra kommunalrådet Eva Hellstrand ingår i styrelsen. Det är svågerpolitik, menade Thomas Hägg (S).

Annons

Vid förra kommunalfullmäktigesammanträdet i oktober blev det en lång debatt om ifall det är rätt att låta kommunen agera bank och ge föreningslån. Det kan ha prejudicerande effekt, menade socialdemokraterna som drev igenom en återremiss.

Ärendet handlade om den ideella föreningen Åres Gröna Dala, som förvaltar Leader, som fått likviditetsproblem och behöver 750 000 kronor i lån av kommunen tills de får sina väntade statliga utbetalningar.

Kommunen blir bank

När frågan togs upp på kommunfullmäktige i onsdags kväll, efter att bland annat Maria Kjellström (VV) och Eva Hellstrand gått och satt sig på åhörarplatser för att undvika jäv, blev ordväxlingarna exakt som i oktober. Men det fanns en skillnad. Socialdemokraterna var inte helt eniga den här vändan. Anna-Caren Sätherberg berättade att hon kunde tänka sig att lånebeloppet sänktes en aning. Partikollegan Thomas Hägg var däremot inte villig att dela ut en enda krona i lån. Kommunen tappar ränteintäkter och föreningen kan gå till en bank och låna pengar om de hamnat i knipa, menade han.

Thomas Hägg tyckte att det liknade svågerpolitik eftersom ledande politiker sitter i styrelsen.

– Det luktar vänskapskorruption om det, sa han.

Leif Nord (M) försvarade agerandet eftersom mycket står på spel om föreningen inte får hjälp av kommunen.

– Föreningar kan drabbas på grund av att statliga myndigheter inte gör det som de ska göra, sa han.