Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun lever över sina tillgångar

Oppositionen kritiserade majoritetens underfinansierade budget. Det är oansvarigt att skjuta problemen framför sig, menade Peter Bergman (M).

– Ni gör det enkelt och bekvämt.

Annons

Det stora debattämnet på kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen handlade inte helt oväntat om budgeten . Treårsbudgeten, eller som det numera kallas utvecklingsplanen, visar att nästa år är de ekonomiska förutsättningarna ansträngda. Då överstiger nämligen kostnaderna intäkterna.

Majoriteten har valt att lösa det genom att använda pengar ur en reserv, den så kallade resultatutjämningsreserven. Genom att ta cirka tre miljoner kronor ur denna reserv klarar man ett nollresultat 2014. Det är det enda budgetåret som kommunen har rätt att använda sig av denna pott.

Peter Bergman (S) varnade majoriteten för att budgeten är svag och kan spricka. Beslutet ställer stora krav på alla inom kommunal verksamhet.

– Det får inte kosta en enda liten krona mer.

Oppositionsrådet Anna-Caren Säterhberg menade att detta var en "valbudget". Majoriteten väjer för fler tuffa besparingar för att kunna vinna väljare. Men det arbetssättet innebär att man skjuter problemen framför sig vilket är ohållbart både på kort och lång sikt.

– Det blir ett tungt ansvar att ta hand om för den som regerar då.

Leif Nord (M) visade ingen oro inför framtiden. Enligt honom har majoriteten kontroll över ekonomin. Den reserv som används är pengar som kommunen har sparat från tidigare år då man visat goda resultat. Stora besparingar inom barn- och utbildningsnämnden, som ju visat alarmerande budgetunderskott i år, kommer att ge effekt under 2014.

Nord försökte lugna Socialdemokraterna med orden:

– Vi jobbar utifrån det vi har nu och vi ska minimera överraskningarna.

Ann-Marie Johansson (S) krävde besked om vilka åtgärder majoriteten ska ta om budgeten överskrids.

– Vad ska ni göra då. Ska ni höja skatten om vi inte kan ta mer pengar ur resultatutjämningsfonden till driftkostnaderna, frågade hon.