Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun och skyddsombudet förbjuder förskolan att använda bussarna

Åre kommun förbjuder Åre mobila förskola att använda bussarna. Men om beslutet har nått fram till ägarna är osäkert eftersom de tycks ha gått under jorden.
– Vi har ringt, SMS:at och åkt till dem, säger Lotta Lessnert.

Skattebetalarna bekostar Åre mobila förskolas verksamhet som i april hade 21 inskrivna barn. Men hur verksamheten bedrivs ifrågasatts av kommunen efter att det kommit fram att bolaget struntat i att betala skatt och inte besiktigat ett av fordonet.

Åre kommun har vid upprepade tillfällen försökt att komma i kontakt med Kent och Camilla Störzel för att kräva in information om verksamheten. Men kommunen har inte fått kontakt med dem. Bolaget har inte heller svarat på det föreläggande som kommunen skickade i fredags.

Lotta Lessnert, skolutvecklare på Åre kommun, berättar att hon tog förra veckan emot ett telefonsamtal från en förälder som berättat att Åre mobila förskola AB haft möte på torsdagskvällen. På mötet har ägarna berättat att företaget hamnat i ekonomisk kris. Ägarna har erkänt att barnen körts i bussarna.

– Man har berättat att det var ett dåligt beslut, säger Lotta Lessnert.

Om inte företaget hör av sig kan kommunen besluta om ytterligare ett förordnande. Om inte heller det hörsammas hamnar ärendet hos barn- och utbildningsnämnden som får besluta hur man går vidare.

Även Kommunal har agerat. Det är skyddsombudet för Kommunal som, med stöd av arbetsmiljölagen, stoppat arbetet i bussarna.

ÖP har inte lyckats få tag i Camilla och Kent Störzel för en kommentar. Camilla har däremot skickat ett mejl där hon bland anant skriver: " Vi har inte brustit i våra rutiner mot barnen, vi har brustit i de administrativa rutinerna."

I torsdags berättade ÖP om bilder på Åre Mobils hemsida som visade när en av företagets bussar kan ha använts till utflykter med förskolan. Enligt Camilla Störzel är det datum som finns angivna publiceringsdatum för bilderna inte de dagar när utflykterna genomfördes.