Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun tar bygdemedlen från föreningarna

Varje år har föreningslivet möjlighet att söka några slantar ur det som i gemene mun brukar kallas bygdemedlen. Det är här som idoga och ideella föreningar ofta har sin enda chans att få ett litet tillskott av pengar för att kunna köpa material till sina verksamheter.

I Järpen har cirka 500 000 kronor per år beviljats och ”delats” ut till föreningslivet och på så sätt kommit många till godo i det stora och aktiva föreningslivet i byn.

Mer eller mindre som ett spel för gallerierna har Järpen i samverkan (JIS) först fått i uppdrag att göra en prioriteringslista av de inkomna ansökningarna. De två utvalda politikerna på Åre kommun, som sedan fått i uppdrag att göra ytterligare prioritering av samtliga inkomna ansökningarna från hela kommunen inför beslut i KS.

I år var det så dags igen för teatern ”prioriteringsmöte av bygdemedelsansökningar”. Döm om vår förvåning i år då kommunen utsänt en tjänsteman att berätta att nu går även kommunen in och ansöker om 1,2 miljoner för att fräscha upp industriområdet i Järpen! När så de fina skisserna och budgeten delades ut till oss (med undertonen att det här var ju en angelägenhet för hela byn och därmed skulle vi alla stå tillbaka och låta kommunen få ta alla pengar och mer därtill) höll jag på att tippa av stolen. Bland annat skulle en stor ljusskylt för dyra pengar ingå med alla företagsnamn och logotyper på (är inte sådant företagens egen angelägenhet?).

När flera i församlingen påpekade att det måste vara betydligt mer riktigt att dessa pengar söks i den andra delen av ”bygdemedlena” det vill säga Näringslivsfonden, fick vi till svar att det redan var så många ansökningar som kommit in till den fonden …

Någon frågade då varför man tar hänsyn till det, det är ju lika överbelastat med ansökningar i den aktuella fonden? Inget svar kom på den frågan…

Jag behöver inte säga att dragningarna var ganska uppgivna; det är kommunen som beslutar om pengarna och om de själva söker så ligger det så klart nära till hands att de beslutar till sin egen fördel.

Och med tanke på andra aktuella frågor rörande Järpen och Åre kommun, så känns det här som ett fortsatt led att på ett ytligt och oengagerat sätt sno från Järpens ”svaga” för att vinna korta och utstickande vinster, förmodligen i tron att vinna röster. Men mig lurar ni inte, och jag hoppas för Guds skull att ni andra Järpenbor ser vad som händer, för nu går det utför, inte bara i Åre utan även i Järpen, om vi inte börjar agera med krafttag tillsammans!

Orolig Järpenbo som sedan månader tillbaka lägger all sin fritid på att försöka rädda Järpen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel