Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun utmanar myndigheter för att förenkla för krogarna

Rättvik vill att Åre kommun hakar på och utmanar myndigheters krångliga regelsystem som försvårar för företagen. Maths Larsson (S), ledamot i kommunstyrelsen tycker spontant att det låter som en bra idé.
– Det finns ett utbrett förakt mot kommunen bland företagen, menar han.

Den modell som Rättviks kommun utformat för tillsyn och kontroll av livsmedelsföretagen har väckt rabalder. Det Rättvik gjort är att minska regelbördan för småföretagarna. I stället för att ta ut en årlig tillsynsavgift väljer kommunen att ta ut en avgift när tillsynen verkligen sker. Dessutom anpassar kommunen sitt arbete efter företagens villkor så att fakturering sker efter turistsäsongens slut när företagen har mer pengar.

Till en början möttes modellen av motstånd från Livsmedelsverket men nu har Rättvik vunnit flera segrar kampen för en ny modell. Regeringen har gett Livsmedelsverket nya instruktioner som säger att de inte bara ska kontrollera livsmedlens säkerhet för konsumenterna utan även jobba för att få välmående livsmedelsföretagare.

– Det stärker oss i vårt arbete med att gå vidare med det här sättet att tänka, säger näringslivschefen Markus Svensson till Dalademokraten.

Fler kommuner sneglar på Rättviks exempel. Och Svensk Handels näringsrättschef Martina Elfgren Lilja förordat att modellen ska spridas i hela landet.

Nu vill Rättvik att turistkommunerna Åre och Gotland ska haka på och göra likadant och dessutom utveckla modellen att gälla fler områden. Enligt Jan Andersson, näringslivschef på kommunen, handlar det om att förenkla företagens kontakter med kommunerna.

– Man vill att vi ska ta tag i hela regeltillsynen. Det handlar om att göra det lite rundare i kanterna och lite smidigare.

Jan Andersson höjer dock ett varningens finger. Kommunen måste vara medveten om att förändringsarbetet kan innebära kontroverser.

– Trotsar man systemet så tar man en risk.

Vid nästa kommunstyrelsesammanträde ska Åre kommun ta beslut i ärendet.