Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre kommun väntas bygga för miljontals kronor

Tre skolor i Åre ska byggas ut. Och det planeras åtta nya förskoleavdelningar. Därutöver lovar politikerna bygga uppemot 176 lägenheter samt att satsa på gång- och cykelvägar. Hur mycket pengar alla dessa satsningar kostar är inte utrett men det handlar om mångmiljonbelopp.

Det är redan klart att en skola för förskoleklass till årskurs tre ska byggas i Duved. Byggnationen är efterlängtad eftersom skolan i Duved är för liten och det har varit ett stort problem i flera år. …

Men det mesta akuta behoven finns i Mörsil där både förskolan och grundskolan är för små. Förra läsåret fick elever i småskolan använda en kontorslokal som klassrum och i höst är elevantalet ännu större. Trots att problemen funnits under läsåret var det först i februari som ärendet kom upp i nämnden. I juni beslutade nämnden att begära om tillstånd att bygga en modul med två plan vid Mörsils skola.

Den tredje skolan som måste byggas om är Stamgärde i Undersåker. Här ska en ny förskola med fyra avdelningar byggas samt en ny matsal till skolan. På så sätt kan det röda huset på området användas som skollokaler.

Årehus har ordnat en arkitekttävling för att få fram hur förskolan ska utformas. I oktober väntas det vinnande förslaget presenteras.

Hur mycket det kostar att bygga ut tre skolor och två nya förskolor finns inga siffror på. Men det handlar om flera miljoner kronor. Och eftersom partier från bägge blocken lovat nya bostäder så blir totalsumman gigantisk. När Årehus sist byggde lägenheter för sju år sedan blev kostnaden 41 miljoner för 43 lägenheter, alltså nästan 1 miljon kronor för varje lägenhet. Nu utlovar Socialdemokraterna att bygga 100 bostäder, och Västjämtlands väls löfte är drygt 170 lägenheter. Därutöver lovar Centerpartiet att låna pengar till att bygga gång- och cykelväg.