Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åre kommun vill att flyktingarna trivs

/
  • Saeed Al Boukai från Syrien får hjälp på integrationsenheten av vägledaren Kasim Farah från Somalia.
  • Saeed Al Boukai hör av andra att det är svårare att hitta jobb i städerna. Han trivs bra med sitt jobb i Mörsil och har inga planer på att flytta härifrån.
  • Lena Lejpe, vägledare på integrationsservice, träffar de nyanlända och ser till att den hjälp de behöver för att klara det nya livet i Sverige.
  • Integrationsenheten arbetar hårt för att få alla att trivas. Arbetet har lyckats och fler väljer att bo kvar. Här ser vi Lena Leipe, Kasim Farah, Saeed Al Bouka och Yosuf Najafizada

Två dagar i veckan kan flyktingarna komma till integrationsenheten där man erbjuder hjälp och stöd. Mottagningen är enormt uppskattad eftersom det kan vara svårt att klara vardagen i ett nytt land.

Annons

Saeed Al Boukai från Syrien sitter vid en dator och är här för att få hjälp att betala en räkning. Han får hjälp av Kasim Farah från Somalia. Kasim arbetar som vägledare och är anställd på integrationsenheten. Hans uppgift är att hjälper de nyanlända med praktiska saker men fungerar även som tolk.

Saeed Al Boukai berättar att han bott i Sverige i nio månader. Han hoppas kunna få jobb och bo kvar här. Han uppskattar allt det stöd han har fått sedan han kom till Åre kommun. Han lovprisar allt från SFI-undervisningen till sina goda grannar.

– Mina grannar är så bra. Vi äter lunch tillsammans. De heter Johan och Jasmine, säger han.

Men mest av allt gillar han den hjälp han får här på den öppna mottagningen på integrationsenheten.

Kasim Farah tror att små orter är bättre på integration. I stora städer får man klara sig mer själv, konkurrensen om jobben är större och det är lätt att försvinna i den stora massan av människor.

25-åriga Faridoon Aziz från Afghanistan har på några månader lärt sig tala flytande svenska. I dag har han kommit till den öppna mottagningen för att få hjälp med ett hyreskontrakt.

Han har läst engelsk litteratur i fyra år på universitet men jobbar numera på Mörsils skola där han hjälper barn med arabiska som modersmål.

Han har inga planer har inga planer på att flytta.

– Du kan träffa många människor i en stad men det finns inga jobb. Här finns det jobb. Alla mina kompisar har jobb.

Se också:

Företagen i Åre erbjuder flyktingar jobb

Hälften av de nyanlända har jobb eller praktikplats inom två år

Annons