Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre laddar för puckel-SM

Det blir runt 80 startande när SM i puckelpist avgörs i Åre i helgen.
Förutom att hela den svenska eliten finns på plats så kommer ett 30-tal norska puckelåkare på besök.

– Sporten som sådan har varit lite i vilande, men nu känns det helt klart som om intresset är på väg uppåt igen, säger Per-Magnus Kikajon som finns med Åre SLK:s arrangörsstab.

Klubbens unga åkare har varit en framgångsrik följetong i Svenska och Skandinaviska cupen under vinter.

– Det har alltid funnits en klick som hållit igång och sedan en tre, fyra år bakåt så är vi några som drivit på lite extra och försökt hitta nya utvecklingsmöjligheter, berättar Kikajon.

När den Skandinaviska Cupen gjorde säsongsavslutning i finska Soumutunturi den gångna helgen så figurerade unga Åreåkare som Ludvig Fjällström, Erik Kikajon, Fredrik Sätherberg, systrarna Veronica och Frida Carlqvist, Sanne Moa, Jens Lauritz, Loke Nilsson, Nisse Wersén, Alexander Olofsson och Philip Olofsson högt upp i resultatlistorna.

– Det finns en fem, sex åkare som är på väg in på skidgymnasiet som är oerhört drivna och otroligt duktiga skidåkare, säger Kikajon som också är mycket imponerad av det ännu yngre gardet.

– Vi har ett gäng 11–12-åringar som redan är riktigt avancerade. De kollar hur eliten gör och utvecklar det snabbt.

har även märkts i andra klubbar runt om i landet, som Luleå, Umeå, Sunne och Gävle.

Och startfälten växer.

– Vi som håller på med det här känner att det har blivit lättare att engagera folk. Det kan man också tolka som att vi är på väg uppåt, säger Kikajon.

SM är säsongens sista stora tävling med singel i morgon och parallellpuckel på söndag. Och det är ingen vild gissning att flera av ovanstående Åre-åkare kommer att finnas med i medaljdiskussionen i ett flertal klasser.

– Det handlar absolut om Norges bästa puckelåkare och det finns några riktigt talangfulla åkare. Men som helhet är de svenska åkarna bättre.

Femfaldige svenske mästaren Fredrik Fortkord som avslutade sin karriär efter OS i Turin 2006 gör en överraskande comeback under SM.

– Som en blixt från klar himmel. Det känns jättekul, inte minst för de unga åkarna att få chansen att kolla in honom, tycker Pär-Magnus Kikajon om den deltagarskrällen.