Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre mot Järpen – är det en strid och vem vinner i så fall?

För första gången i modern tid är Åre större än Järpen befolkningsmässigt. Det berättade ÖP i lördags. Läsarna på OP.se kommenterade.

Åre räknas som centralort och därmed blir det avsevärt mycket lättare att motivera det politiska fokuset på Åre. Skolflytten är bara ett steg i ledet för att hjälpa utvecklingen på traven ...

saker som ordnas och satsas på i Åre by beror på gemensamt arbete i Åre företagarförening till exempel . Kommunen satsar inget extra här heller. Angående skolor så måste våra barn i Åre åka en mil skolskjuts redan från klass 4. Menar ni i Järpen att vi ska betala för att era ”stora” barn ska slippa åka en liten mil? Fy vad ni gnäller!

Järpen kanske ska samla sig och försöka se till att hjälpas åt för att fixa saker. Inte sitta på rumpan och förvänta sig att kommunen ska ordna allt åt er!

en konstruerad lekplats för 08:or. Satsa hellre på en levande ort som Järpen.

vi alla vet en ”skidort” dit turister kommer för att åka skidor och ha roligt en vecka. Jag vet inte hur ni räknar när ni säger att det bor fler i Åre än i Järpen, räknar ni kanske in alla säsongsanställda eller?

Jag bor i Järpen och där vill vi gärna bo kvar jag och min familj. Alla har ju rätt att välja var man ska bo med sina barn och vad man vill ha för service inpå husknuten. Jag valde Järpen att bo i för det ska vara centralorten i Åre kommun och det är där den mesta servicen ska finnas.

uppväxt i Åre och nu 50-plus, kan jag berätta att turismen har lett till och leder till en fantastisk utveckling för Åre och att även kommunen har en chans att överleva. Vi som växte upp på 70-talet trodde inte vi skulle kunna bo kvar. Att det i‑dag är över 1600 personer mantalsskrivna i tätorten Åre är fantastiskt när det långt in på 80-talet var cirka 800 personer. I detta ingår inte heller den ökning som skett i Såå, Björnänge, Ängarna eller Duved. Om denna utveckling fortsätter bör Åre-Duved bli det största samhället i Jämtland av de utanför Östersunds kommun.

bara att det fanns X antal flera invånare i Åre än i Järpen. Utgångsläget för denna uträkning bör gissningsvis vara antalet mantalsskrivna/folkbokförda i respektive ort och ingenting annat. Det diskuterades aldrig om Åre skulle bli ny centralort eller inte.

Men uppenbarligen är Åre inte bara en skidturistort utan även en plats där folk vill bosätta sig. Kanske dags att fundera på varför Järpen, centralorten inte växer befolkningsmässigt i samma omfattning i stället för att klaga på Åre.

folk tror att det är något slags beslut som har fått Åre att växa om Järpen. Det är väl snarare ett naturligt resultat av turismen och driftiga företagare och inget som kan eller bör hindras. Åre kommer nog på lite längre sikt växa ihop med omkringliggande områden och bli en mindre stad. Invånarna i Järpen kan ju låtsas att de inte ser detta om de vill, fast det verkar lite fånigt.