Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre räddningstjänst rycker ut på norsk soteld – varm skorsten och röklukt

Åre räddningstjänst bistår Meråkers räddningstjänst på andra sidan norska gränsen vid Storlien.
– Det är en soteld och de kan vara lömska, säger Callis Blom vid Åre räddningstjänst.

Enligt larmet, som kom strax före klockan åtta på lördagsmorgonen, ska det lukta rök i byggnaden och skorstenen vara varm. Ambulans och räddningstjänst från norska Meråker på väg och polisen avvaktar.

Åre räddningstjänst har åkt över gränsen för att bistå deras norska kollegor.

– Det är soteld i en stuga, säger Callis Blom vid Åre räddningstjänst.

Soteldar är luriga

Soteldar kan kanske låta harmlöst, men är väldigt lömska.

– De är inte roliga och det som händer mellan varven är att värmen sprider sig genom murstocken och till till exempel spån på vinden, säger Blom.

Det händer också att det eldas hårt under kalla vinterdagar, vilket kan leda till sprickor i skorsten och murstock där glöd kan krypa genom.

– Så de är luriga, men är man på plats snabbt och kan kväva och släcka elden och sedan sota ur så kan det gå bra, säger Callis Blom.

Efter en soteld krävs det, åtminstone i Sverige och troligtvis i Norge med, att en sotare kontrollerar skorsten innan den får användas igen.

Läs mer från Åre kommun: Hon vill se skidförbundet ta krafttag mot sexism på skidgymnasier: ”Det behövs ett kunskapslyft hos tränarna för att kunna bemöta det här”