Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åre räds ingenting utom varma nätter

Nalle Hansson blickar ut över målområdet i Åre och verkar ha läget under kontroll. Men så har han rutin också. Nu väntar världscuptävling 90,91 och 92 för arrangörsnestorn.

Rekordet är svårslaget. Nalle åkte själv 1969, var tränare på 1970-talet och iklädde sig sen rollen som arrangör.

I dag är han arena- och tävlingsansvarig med 300 personer under sig. Så många ingår i tävlingsorganisationen när Åre på torsdag vevar i gång årets alpina världscuptävlingar.

Nalle har inte missat ett enda världscuparrangemang under 45 år. Rutin finns i massor.

– Men det går inte leva på gamla meriter. Här gäller att vara alert. Ingenting får gå snett. I så fall drabbar det oss alla. Vi har att försöka leverera det bästa tävlingsevenemanget gång på gång på gång...

Åre och alpin skidåkning för både turister och tävlande är ett världsomspännande ramstarkt varumärke.

– Alla våra tävlingsevenemang har starkt bidragit till hela dalens utveckling. Jag vill påstå att utan world cup hade Åre stått sig slätt, säger Nalle Hansson utan darr på manschetten.

Nu väntar alltså ytterligare damtävlingar torsdag–lördag och nästa vecka dessutom ski–cross på samma höga nivå.

– Med vår nya nationalarena har vi fått en backe som är ständigt klar för större tävlingar. Kollisioner mellan turism och tävlandet är i princip bortbyggt. Vi kan arrangera sport och tillgodose våra gäster parallellt. Det underlättar mycket för oss alla, konstaterar Nalle Hansson.

Storslalom- och slalompisten inför stundande evenemang ser för en lekman väldigt bra ut, trots en veckas dagsmeja.

– Men skenet kan bedra. Här har varit väldigt varmt och få kalla nätter. Just bristen på nattkyla kan ge oss problem, men då finns som tur är saltet att ta till för att stärka underlaget.

Storslalom torsdag och lördag och slalom fredag är en tävling mer än planerat. Men när FIS frågade Åre om möjligheten att ta över en flera gånger inställd storslalomtävling, tvekade aldrig arrangörsstaben.

– Det kräver mer av oss, men vill vi vara med och leva upp till vårt goda rykte känns det rätt. En tävling extra är ändå inte så betungande.

I vågskålen finns i det avseendet även en VM-ansökan inför 2019 där Åre tävlar mot italienska Cortina. Inför det avgörandet i Barcelona i början av juni, gäller förstås att en arrangör måste visa sig från sin bästa sida.

– Vi hoppas givetvis på ännu ett VM, för så mycket positivt följer i så fall med. Fast mycket jobb återstår fram till juni för vår VM-kandidaturstab, säger en ändå väldigt optimistisk Nalle Hansson.